Atunci când ajungi la medic după luni bune de încercări nereușite de a concepe, una dintre analizele recomandate de acesta este/ar trebui să fie Testul AMH - evaluarea hormonului Anti-Mullerian. Ce reprezintă acesta, cum se efectuează și când este recomandat, mai exact, aflăm din rândurile de mai jos:
Testul AMH – Definire
Hormonul anti-mullerian sau AMH este produs de celulele stratului granulos ale foliculilor de creștere din ovar și oferă informații despre rezerva ovariană a unei femei, adică despre fertilitate. Cu alte cuvinte, evaluarea AMH arată vârsta reproductivă a ovarelor. În mod normal, odată cu înaintarea în vârstă, nivelul AMH scade continuu la femei în corelaţie cu rezerva funcţională ovariană. Din păcate, însă, vârsta reproductivă a ovarelor nu este mereu corespunzătoare vârstei cronologice, motiv pentru care se poate întâmpla ca și femeile tinere să se confrunte cu un nivel scăzut de AMH.
Testul AMH - Cui îi este recomandat
Testul AMH este util femeilor care:
- nu reușesc să conceapă
- au peste 35 de ani care vor să știe ce șanse au de a mai concepe un copil
- au semne de menopauză precoce,
- în familie au cazuri de menopauză prematură.
Testul AMH este indicat și după intervenții chirugicale pe ovare, ca parte a identificării celor mai bune metode terapeutice pentru femeile care suferă de endometrioză, dar și celor care au făcut chimioterapie (ca parte din ajustarea tratamentului și ca soluție de monitorizare).
Testul AMH – cum se efectuează și cum se interpretează
Analiza se afectuează din sânge, la majoritatea laboratoarelor din România, iar prețul este aproximativ 150 de lei.
Interpretare rezultate:
- fertilitate mare: > 4,0 ng/ml (dar această valoare poate indica si un sindrom al ovarelor polichistice). valorile normale: 1,5 – 4,0 ng/ml,
- valori scăzute: 1,0 – 1,5 ng/ml
- iminența menopauzei sau alte probleme de fertilitate: 0,5 – 1,0 ng/ml.
- un nivel foarte redus sau chiar instalarea menopauzei: < 0,5 ng/ml.
Deși testul AMH este extrem de util, există câteva probleme legate de interpretarea rezultatelor. Nu se poate spune cu precizie care este valoarea normală a hormonilor pe care îi analizează, iar rezultatele sunt acceptate de medici ca fiind ajutătoare și bune pentru evaluarea generală a fertilității feminine. Medicii interpreteaza aceste date orientativ. Spre exemplu, diferența dintre 0,9 și 1,1 nu pune femeia într-o altă categorie de fertilitate, dar indică potențialul de fertilitate în contextul general clinic al femeii, pentru că în realitate este vorba despre un proces fiziologic extrem de delicat și complicat care se află într-un proces continuu de evoluție
Din păcate, testul AMH nu este foarte cunoscut în rândul medicilor ginecologi din România, fiind recomandat preponderent de specialiștii în reproducere. Tendinţa de a amâna sarcina, combinată cu frecvenţa mare a persoanelor cu rezervă ovariană scăzută, determină o creştere îngrijorătoare a problemelor de fertilitate. O mare parte dintre acestea ar putea fi prevenite dacă s-ar efectua acest test între 20 şi 30 de ani, sau, şi mai bine, dacă sarcina nu ar mai fi amânată după 30-35 ani, vârsta la care fertilitatea naturală scade accelerat.
► Citește și Alimente pentru super fertilitate
►Citește și Boli care duc la infertilitate
Sursa foto: Free pik