In cazul femeilor care au urmat o procedura de chiuretaj la o sarcina anterioara exista riscul sa nasca prematur.
Dilatatie si chiuretaj este una dintre procedurile chirurgicale minore folosite in ginecologie, in special pentru avorturile spontane sau terminarea unei sarcini nedorite. Desi astazi se practica si alte metode mai putin invazive, procedura ramane una folosita pe scara larga de medicii ginecologi.
Este in generala considerata sigura si usor de realizat, dar procedura este asociata cu unele efecte adverse serioase (chiar daca foarte rare) printre care se numara perforarea cervixului si a uterului, infectii sii sangerari.
Un studiu recent care a analizat rezultatele a 21 de studii anterioare facute pe un esantion de peste 2 milioane de femei a identificat faptul ca procedura de dilatatie si chiuretaj creste riscul unei nasteri premature in cazul unei sarcini ulterioare cu 29% (sub 37 de saptamani) si cu 69% (sub 32 de saptamani).
Cu un risc general de nastere prematura la femeile care nu au urmat aceasta procedura de 6%, rezultatele sugereaza ca procedura creste riscul la 7.6%. Cresterea de 1,6% corespunde unui numar de 16 nasteri inainte de termen la 1000 de femei care au urmat dilatatia si chiuretajul.
Rezultatele studiului au fost prezentate la reuniunea anuala a ESHRE la Lisabona de catre medicul ginecolog Dr. Pim Ankum a Centrului Medical Academic de la Universitatea din Amsterdam, Olanda.
Riscurile au fost chiar mai mai la femeile cu antecedente de chiuretaje multiple.
Rezultatele, spune Dr. Ankum, recomanda "prudenta in utilizarea procedurii dupa avort spontan si cel indus", si subliniaza importanta procedurilor mai putin invazive in astfel de circumstante.
In propunerea pentru o explicatie a riscului crescut de la D&C, dr. Ankum a sugerat ca dilatarea colului uterin poate provoca daune permanente care afecteaza etanseitatea cervicala, cu deschidere prematura a colului uterin si nastere ulterioara prematura drept consecinta. Alte proceduri intra-uterine, cum ar fi biopsia cervicala sau cauterizarea, pot mari si ele riscul de nastere prematura ulterioara. Daunele colului uterin ar putea afecta mecanismul de aparare anti-microbiana la nivelul colului uterin, ceea ce ar putea duce la infectii ale tractului genital, o cauza cunoscuta de nastere prematura.
In lumina acestui studiu, ale carui rezultate au fost descrise ca "robuste" si cu disponibilitatea de tratamente medicale mai putin invazive (cum ar fi avortul medicamentos cu misporostol), Dr. Ankum a cerut o "utilizare mai restransa" a D & C.
Citeste mai multe si despre avortul terapeutic.
Dr. Ankum descris nastere prematura ca "cea mai mare provocare in obstetrica occidentale", cu morbiditate severa neonatala (si nevoia de tratament de terapie intensiva pentru sugari cu sindromul de detresa respiratorie, probleme de alimentare, icter neonatal si paralizie cerebrala) si mortalitatea infantila. Adoptarea de alternative de incetare a sarcinilor si avort ar reduce in teorie acest risc la nivelul fondului de baza (media pe femeile care nu au urmat aceasta procedura).
Sursa foto: hepta.ro