Sari la conținut

Varsta ideala pentru maternitate: 30 de ani

Un grup de cercetatori de la Universitatea din Saint Andrews, condusi de lectorul dr Tom Kelsey, a reusit sa masoare pentru prima data variatia in timp privind nivelul de viabilitate al hormonului fertilitatii, la femeile de diferite varste.

Scopul cercetarilor a fost descoperirea mecanismului conform caruia functioneaza ceasul biologic si data la care este el programat sa determine incetarea fertilitatii la femeie.

Cercetatorii au stabilit ca fiecare femeie isi are ceasul ei biologic propriu, iar investigatiile pot anticipa de la caz la caz limita pana la care organismul mai permite o sarcina. Acelasi mecanism biologic indica si data cand este programata sa soseasca menopauza.

Studiile, efectuate in colaborare si cu specialisti ai universitatilor din Glascow si Edinburgh, au comparat comportarea in timp a hormonilor la 4.300 de femei sanatoase, supuse testelor.
 
 
 

Rezultatele cercetarilor, privite comparativ, permite determinari precise privind proprietatile hormonale la un moment dat si evolutia lor in timp. Prin extrapolare, se poate afla cata vreme organismul reproductiv mai este apt de conceptie si cat mai dureaza pana in momentul cand se va instala, ireversibil, menopauza. Studiul a oferit informatii exacte cu privire la nivelul hormonilor existenti in corpul unei femei normale si sanatoase.

Ultima parte a cercetarilor s-a referit la nivelul hormonilor anti-Muller, indicatori care evidentiaza functia ovariana, cat si numarul de celule fertile existente la un moment dat. In mod neasteptat, s-a demonstrat ca numarul acestora scade dramatic dupa 30 de ani, nivel de varsta, care, pana in prezent se credea a fi mult mai avansat. Concluzia este simpla: varsta ideala pentru a face un copil este 30 de ani.

Acelasi studiu arata ca, in viitor, femeile vor trebui sa-si cunoasca ceasul biologic, intrucat amanarea sarcinii undeva, mai apropae de "ora H", inseamna preluarea de riscuri suplimentare, atat pentru femeie (indeosebi boli de inima), cat si pentru evolutia fetusului.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!