Atat de mici si atat de importanti. Desi vorbim si disecam in bucatele mici problemele si bucuriile celor noua luni de sarcina, nu trebuie sa uitam sa ii dam Cezarului ce este al Cezarului si sa ne amintim de cei care fac totul posibil: spermatozoizii.
Viata lor este scurta si mor in cateva minute de la ejaculare in vaginul sau in afara tractului genital feminin. Odata ce sperma a intrat in tractul genital al femeii, in colul uterin si uter, cei mai multi dintre el mor in cca 1-2 zile, desi exista si campioni care supravietuiesc pana la 5 zile. Astfel cel mai indelungat timp in care sperma poate supravietui este de 5 zile in uter sau in fluidul cervical. Studiile arata totusi ca cele mai multe sarcini sunt atribuite contactului sexual care are loc cu cu 1-2 zile inainte de ovulatie sau in ziua ovulatiei, dar unele sarcini pot aparea in urma contactului sexual care are loc cu maxim 5 zile inainte de ovulatie.
Sperma nu supravietuieste in mod normal cinci zile, chiar si in fluidul cervical fertil. Durata de viata a spermatozoizilor este de 1-2 zile chiar si in lichidul cervical fertil, mai putin daca nu se afla in lichidul cervical fertil.
Pentru a maximiza sansele de conceptie, este bine sa ai contact sexual in fiecare zi inainte de ovulatie pana cand aceasta este confirmata de o schimbare termica a corpului. Contactul sexual aproape de ovulatie este cel care iti va aduce cel mai probabil sarcina dorita.
Cand sperma este procesata si mentinuta in conditii stricte de laborator intr-un mediu nutritiv, ea poate ramane viabila pana la sapte zile. Mostrele de sperma colectate intr-un recipient steril pot ramane viabie pentru mai multe ore dar capacitatea lor de fertilizare scade dramatic dupa 60 de minute. Sperma expusa la aer pe haine, cearceafuri sau toaleta isi pierde motilitatea (abilitatea de a inota) rapid. Odata ce se usuca, sperma este moarta.
Afla mai multe aici despre spermatozoizi.
Exista date care sugereaza ca conceptia poate avea loc la 5-6 zile dupa un contact sexual ceea ce indica ca sperma poate supravietui destul de mult in corpul femeii. In medie totusi, majoritatea nu supravietuieste in corpul femeii mai mult de 4-5 zile. Timpul optim de incercare de obtinere a unei sarcini este de una la trei zile inainte de ovulatie.
Sperma poate trai de la cateva minute la cateva zile in functie de mediu:
- Expusa la aer, pe o suprafata rece sau haine, de exemplu, sperma moare de obicei in cateva minute
- Intr-un recipient inchis si curat la temperatura corpului, spermatozoizii pot supravietui timp de 4-6 ore sau chiar mai mult
- Sperma poate fi congelata la temperaturi extrem de scazute (dar nu in frigider) si poate supravietui ani de zile
- Spermatozoizii pot supravietui in vagin timp pana la cateva ore
- Cei mai multi spermatozoizi mor in colul uterin in termen de 24-48 de ore, dar unii pot supravietui timp de 4-5 zile
- Uneori sperma poate supravietui si in trompele uterine pentru mai multe zile
Poza articolului face parte dintr-un joc conceput de un ilustrator de jocuri din Costa Rica, Francisco Munguia