Intr-o epoca in care problemele de fertilitate par sa ameninte tot mai mult specia umana, spectrul de factori capabili sa sustina capacitatea de conceptie se extinde pe zi ce trece. Medicii vorbesc mai nou despre o serie de vitamine care te ajuta sa ramai insarcinata si care iti pregatesc temeinic trupul pentru a da nastere unui bebelus sanatos.
Sigur ca nu este vorba despre medicamente controversate care promit minuni, ci despre necesitati nutritionale firesti si necesare pentru orice organism puternic, echilibrat si imun in fata factorilor nocivi. Suplimentele nutritive din aceasta categorie au scopul de a asigura cantitatea necesara zilnic de minerale si vitamine si de a stimula absorbtia acestora, astfel incat orice forma de deficit sa fie inlaturata.
Zincul este supranumit si mineralul fertilitatii. Daca va doriti sa fiti parinti cat mai curand, tu si partenerul tau ar trebui sa va orientati atentia catre zinc. Zincul contribuie la stimularea ovulatiei in cazul femeilor si imbunatateste totodata calitatea spermei si productia de testosteron in trupul barbatilor. Specialistii recomanda administrarea de opt miligrame de zinc in fiecare zi pentru femei si de 11 miligrame pentru barbati.
Surse naturale ale zincului sunt stridiile, semintele, fructele de mare, fasolea si produsele lactate.
Acidul folic este esential pentru o sarcina sanatoasa. Unii medici sustin ca suplimente de acid folic trebuie administrate cu 12 luni inainte de momentul conceperii. Toate femeile pregatite pentru a aduce pe lume un copil ar trebui sa consume 400 de micrograme de acid folic zilnic, intrucat acest complex de vitamine B ajuta organismul sa produca celulele rosii ale sangelui. Atat zincul cat si acidul folic sunt factori importanti pentru sinteza ADN-ului si a ARN-ului in prima saptamana in care embrionul isi formeaza tubul neural.
Acidul folic mai poate fi preluat din citrice, legume verzi si cereale integrale.
Coenzima Q10 s-a dovedit a fi un bun stimulent al fertilitatii in urma unor experimente efectuate pe cobai. Prezenta substantei in organism asigura functionalitatea celulelor. Dozele pentru adulti sunt de 30-200 miligrame zilnic.
Omega 3 este unul din acizi grasi esentiali. Asigura-ti acest acid gras esential prezent in uleiul de peste sau in anumite plante si seminte, mai ales daca ai in plan, in urmatoarele sase luni sa concepi un copil. doze mai crescute de omega 3 sunt recomandate si in timpuil sarcinii.
Citeste si:
Dieta mediteraneana creste fertilitatea
Fierul este vital si pentru crearea conditiilor apartitiei sarcinii si pentru buna ei evolutie. Sunt recomandate 18 miligrame de fier administrate zilnic, aceasta fiind doza care stimuleaza productia de hemoglobina, componenta care transportul oxigenul in sange. Carentele de fier din organism priveaza tesuturile si organele de oxigenul necesar pentru a functiona normal. Carnea rosie si legumele de culoare inchisa, alaturi de tofu, sunt surse puternice de fier.
Calciul este recomandat de nutritionisti femeilor care incearca sa ramana insarcinate. Sunt necesare 1000 de miligrame de calciu zilnic, pentru o conceptie si o sarcina reusita.
Vitamina B6 este responsabila de procesul de conceptie dar si de buna evolutie a sarcinii. In plus acesta vitamina este capabila, daca este administrata in dozele zilnice necesare, in mod constant sa prevena simptomele neplacute ale sarcinii din primul trimestru. O cercetare a demonstrat faptul ca femeile care au consumat minimum 10 miligrame de vitamina B6 inainte de sarcina nu au experimentat starile frecvente de greata si ameteala, scrie natural-fertility-info.com.
Cele mai comune greșeli în achizițiile pentru bebeluș și cum să le eviți
Așteptarea unui bebeluș este o perioadă încărcată de emoții și entuziasm, dar poate aduce și un val de incertitudini legate de achizițiile necesare. Alegerea...
Beneficiile nutriționale ale dovleacului pentru copii. Cum să-l integrezi în alimentația lor
Dovleacul este un aliment plin de nutrienți, ideal pentru alimentația copiilor. Această legumă portocalie este o sursă excelentă de vitamine esențiale, fibre și...
9 Mituri despre sarcină și frig – Demontate!
Sarcina este o perioadă plină de sfaturi contradictorii și mituri. În sezonul rece, multe idei eronate despre impactul frigului asupra sănătății gravidelor pot...
Eu folosesc Q10 de 2 ani si folosesc de la o companie daneza care se numeste Pharma Nord. Inainte luam de la Alevia dar apoi am aflat ca ei nu au niciun studiu pe produs care sa demonstreze eficienta sa. Danezi m-au convins cu doua studii de succes pe care l-eau desfasurat: Kisel10 si Q-Symbio. Fie de la ei, fie de la altii (cum sunt posibilitatile) eu va recomand cu incredere sa luati Q10.