Sari la conținut

Vitamine fundamentale

Medicii sustin ca un aport crescut de vitamine, mai ales daca provin din surse naturale este ideal in perioada prenatala si in timpul sarcinii. Vitaminele si minerale fundamental necesare femeilor trebuie sa respecte dozele zilnice recomandate, daca se apeleaza la suplimenta nutritive, dar daca ai o alimentatie sanatoasa si diversificata aceasta problema, cea a dozelor zilnice, nu mai trebuie luata in calcul pentru ca pe de o parte este imposibil depasirea acesteia, pe de alta, presupunand ca se intampla asa, fiind vitamine si minerale din surse naturale riscul este minim sau lipseste cu desavarsire.

Licopen - printre alte roluri, licopenul ar putea scadea riscul de boli de inima si cancer. Daca iei un supliment, cauta capsule sau tablete, doza zilnica recomandata (DZR) fiind intre 5 si 15 miligrame. Surse naturale: rosiile si produsele din rosii, pepenii, grepfrutul roz si guava.

Coenzima Q-10 - ajuta in producerea de energie si in functia imunitara si poate ajuta la prevenirea cancerului si tratarea cardiomiopatiei. DZR este intre 30 si 60 mg - nu lua mai mult pana nu intrebi un medic. Surse naturale: carne de porc, peste, pui. In cantitati mai mici se gaseste in legume, fructe si lapte.

Vitamina D - este fundamental necesara in perioada prenatala. Intareste oasele si ajuta la prevenirea osteoporozei. Ar putea reduce riscul de cancer de colon, scleroza multipla si artrita reumatoida. Poate proteja vederea si ameliora simptomele sindromului premenstrual. Femeile intre 19 si 50 de ani sau care sunt insarcinate ori alapteaza au nevoie de circa 200 UI, cele de la 51 la 70 de ani de 400 UI, iar cele de peste 70 de ani intre 600 si 800 UI. Surse naturale: lapte, lapte de soia, cereale fortifiate, somon, sardine, galbenusuri.

Vitamina E - este si ea una obligatorie, dar trebuie avut grija sa respecti dozele zilnice. Este un antioxidant care ajuta celulele sa ramana tinere si care stimuleaza imunitatea. Ar putea ajuta la prevenirea bolilor de inima, a cancerului, a pierderilor de memorie si a cataractei. DZR este de 30 UI. Surse naturale: germeni de grau, migdale, nuci, arahide, spanac.

Vitamina K - ntareste oasele si poate micsora riscul de boli de inima, printre alte beneficii pe care le ofera. DZR este de 90 mcg. Surse naturale: verdeturi.

Acid folic - este mai mult decat obligatoriu in perioada prenatala si in cursul sarcinii. Sprijina cresterea normala a celulelor, previne anemia si defectele congenitale. Poate reduce riscul de boli de inima, tensiune arteriala ridicata, nastere prematura, pierdere de memorie, Alzheimer, depresie si cancer. DZR este de 400 mcg. Femeile insarcinate au nevoie de 600 mcg, iar cele care alapteaza de 500 mcg. Surse naturale: verdeturi, suc natural de portocale, germeni de grau, fasole si cereale fortifiate.

Vitamina B6 - ajuta la producerea hormonilor si substantelor chimice din creier, intareste imunitatea si ar putea reduce riscul de pierdere de memorie, boli de inima, depresie si greturi matinale la gravide. DZR este de 2 mg. Surse naturale: peste, carne foarte slaba, avocado, cartofi, banane, cereale integrale, fasole, nuci si seminte.

Vitamina B12 - ajuta la prevenirea bolilor de inima, a pierderilor de memorie, a anemiei si depresiei si intretine functionarea nervilor si a creierului. DZR este de 2,4 mcg, iar pentru femeile insarcinate este de 2,6 si pentru cele care alapteaza de 2,8. Surse naturale: carne rosie foarte slaba, carne de pui, oua, fructe de mare, lapte, lapte de soia.
 
                  

Calciu - este un mineral fara de care nu se poate! Reduce riscul de osteoporoza, hipertensiune si, posibil, cancer de colon. Ar putea atenua simptomele sindromului premenstrual si ajuta la scaderea in greutate. S-ar putea sa fie nevoie sa il iei ca supliment separat (nu din multivitamine), in cazul in care crezi ca nu consumi suficient din surse naturale. DZR este de 1000 de mg la femeile cu varste intre 19 si 50 de ani, la cele care sunt insarcinate sau care alapteaza si de 1.200 de mg la cele de peste 50 de ani. Surse naturale: lapte si produse din lapte cu continut redus de grasime, lapte de soia fortifiat, sardine, branza tofu, verdeturi, fasole, mazare.

Fier - este un alt mineral obligatoriu, atat in perioada prenatala cat si in cursul sarcinii, dar si in perioada postnatala. Previne aparitia oboselii, imbunatateste performanta in caz de activitate fizica intensa, intareste imunitatea si intretine memoria. DZR este de 18 mg la femeile intre 19 si 50 de ani, de 27 mg la gravide, iar cele aflate la menopauza nu trebuie sa ia mai mult de 8 mg. Surse naturale: carne rosie foarte slaba, peste, pui, fasole, mazare, caise uscate, verdeturi, stafide, cereale integrale si cereale fortifiate.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!