Sari la conținut

Vitamine prenatale

Inainte de a concepe un copil, si in primele luni de sarcina pregatirea si sustinerea organsimului cu vitamine prenatate este o conditie. Planificarea sarcinii - prin folosirea de anticonceptionale pana in perioada in care te decizi sa ai un copil si eliminarea hazardului din aceasta ecuatie este un imens beneficiu. Este redus la minimum riscul unor afectiuni cauzate de deficitul de minerale si vitamine, iar probabilitatea sarcinilor pierdute se reduce. Expertii spun ca o sarcina planificata te ajuta sa te pregatesti din timp si sa-ti faci plinul de vitamine esentiale pentru buna dezvoltare a fatului. Prin comparatie, o sarcina care te ia prin surprindere nu iti permite sa reglezi cantitatea de vitamine si minerale.

Conditia esentiala este o alimentatie echilibrata si sanatoasa, eliminarea alcoolului si a tutunului si excluderea tuturor medicamentelor (altele decat cele pentru afectiuni cronice, dar numai dupa un consult medical de specialitate). In fond scopul este unul major: un copil sanatos si o sarcina usoara, iar vitaminele prenatale sunt un real suport.

Iata care sunt mineralele si vitaminele esentiale in perioada prenatatla si in primele luni de sarcina

Acid folic sau vitamina B9 este o vitamina de care ai nevoie si in perioada de preconceptie, nu doar in sarcina. Gasesti acid folic in special in legumele verzi (broccoli, mazare, spanac, sparanghel, salata), in citrice, suc de rosii si banane. Acidul folic poate fi obtinut si din suplimente. Specialistii spun ca aceasta vitamina reduce riscul ca bebelusul sa vina pe lume cu defecte de tub neural. Este recomandat sa incepi sa iei suplimente de acid folic cu cateva luni inainte de a ramane insarcinata, de regula cu o luna inainte de a intrerupe terapia cu anticonceptionale.

Calciul este un mineral esential pentru sanatatea ta si pentru dezvoltarea normala a copilului. Inainte de a planifica o sarcina, medicii spun ca este bine sa iei suplimente pe baza de calciu sau cel putin sa consumi alimente bogate in acest mineral. Gasesti calciu in citrice, lactate, sardine, migdale, fasole, avocado si broccoli, printre altele. Daca te decizi sa iei suplimente, mergi la doctor inainte. El iti poate spune care este doza recomandata de calciu pentru tine.
 


Acizii grasi omega 3 contribuie la dezvoltarea creierului si la functionarea optima a sistemului nervos central. In perioada preconceptiei, este recomandat sa incluzi in dieta ta alimente bogate in acizi grasi esentiali omega 3. Ii gasesti in ulei de peste, nuci, seminte de in, ulei de masline, peste (recomandat este somonul, deoarece are un nivel scazut de mercur) si soia.

Acidul folic, fundamental pentru o sarcina sanatoasa

Magneziul este un mineral care merge mana in mana cu calciul, motiv pentru care suplimentele pe baza de magneziu si calciu dau cele mai bune rezultate. Conform studiilor, o dieta bogata in magneziu creste sansele de a avea o fetita. Multe alimente au un continut ridicat de magneziu si este bine sa le incluzi in meniul zilnic. Este vorba, printre altele, de spanac, stridii, germeni de grau, migdale, telina, broccoli, castraveti si vinete.

Fructele uscate, legumele verzi si ouale sunt surse excelente de fier, mineral de care ai nevoie atat in perioada preconceptiei, cat si in perioada prenatala. Alte alimente cu un continut ridicat de fier sunt: orezul brun, laptele de soia, semintele de dovleac, tofu, cartofii si sfecla.




Vitamina B12 este la fel de importanta precum acidul folic in perioada de preconceptie, spun specialistii. Gasesti vitamina B12 in carne, peste, iaurt degresat, scoici, ficat de vitel, lapte de vaca.

Care sunt vitaminele de care ai neaparata nevoie

Formula optima a suplimentelor cu vitamine si minerale prenatale contine, pentru o doza zilnica:

 

  • 400 micrograme de folic acid.
  • 400 IU vitamina D
  • 200 to 300 miligrame de calciu
  • 70 mg de vitamina C
  • 3 mg de  thiamine (vitamina B1)
  • 2 mg de riboflavin (vitamina B2)
  • 20 mg de niacina (vitamina B3)
  • 6 mcg de vitamina B12
  • 10 mg de vitamina E
  • 15 mg de zinc
  • 17 mg de fier

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!