Sari la conținut

Vrei să rămâi însărcinată? Schimbă-ți dieta!

Fertilitatea şi alimentaţia sunt strâns legate, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi. O dietă echilibrată îţi va creşte şansele de avea un bebeluş sănătos.

Ce înseamnă o dietă echilibrată?

Mănâncă fructe, legume, cereale integrale şi alimente bogate în calciu, cum ar fi laptele, iaurtul, brânză, zilnic. Dacă corpul nu primeşte suficienţi nutrienţi asta îţi poate afecta ciclul, ajungând, în cazul în care eşti prea slab sau prea gras, să nu mai ai deloc ovulaţie. 

Şi partenerul tău trebuie să fie atent la dietă. Pentru o spermă sănătoasă anumiţi nutrienţi sunt vitali – zincul, vitaminele C şi D, acidul folic. 

Mănâncă peste săptămânal, întrucât el aduce un aport important de acizi graşi omega 3. Ai însă grijă să nu consumi peste bogat în mercur.

Nu consuma carne care nu este bine procesată, de exemplu carnea afumată şi evită toate mezelurile.

Consumă alimente bogate în acid folic, precum panac, kale, citrice, nuci, legume, cereale integrale. Mănâncă cât mai multe legume crude. 

Obiceiuri bune în avans

Este foarte greu să renunţi la un obicei precum fumatul sau băutul. Ca să nu ai o întrerupere bruscă şi dificilă în timpul sarcinii renunţa la aceste obiceiuri înainte de a deveni însărcinată. Mai ales că nu poţi să ştii exact când anume vei rămâne însărcinată, aşa că soluţia cea mai bună este să renunţi la ele din momentul în care te-ai hotărât că vrei un copil. Nici cafeaua nu trebuie băută în exces. Cercetătorii încă nu s-au pus de acord în privinţa efectului pe care îl are ea, însă cel mai sigur este să nu bei mai mult de o ceaşcă pe zi. Ţine cont de faptul că nu numai în cafea se găseşte cofeină – ea apare şi în sucuri sau ceai.

Vitamine prenatale

Ia vitamine prenatale concepute special pentru femeile însărcinate, astfel încât să nu iei o doză prea mare. Asta nu înseamnă însă că ele pot înlocui regulile unei diete sănătoase. Dacă eşti vegetarian cel mai probabil ai nevoie de extra proteine şi de suplimenta cu vitaminele D şi B12. Oricum, trebuie să discuţi cu medicul tău să vezi ce anume îţi recomandă.

În plus, ai grijă să ai o greutate înscrisă în limitele normale, nici prea mult, nici prea puţin. Nu încerca însă să pierzi prea multă greutate dintr-o dată întrucât dietele stricte au un impact negativ asupra unei potenţiale sarcini. Şi nu uita să faci sport în mod regulat. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!