Sarcina determină o creștere a volumului sanguin, ceea ce poate duce la anemie. Această afecțiune apare atunci când există o producție mai mică de globule roșii în organism, din cauza nivelului scăzut de fier. Unele estimări precizează că până la 52% dintre femeile însărcinate au deficit de fier.
Anemia poate apărea și după naștere. Un studiu a constatat că anemia afectează până la 27% dintre femeile care au născut.
Anemia are legătură și cu complicațiile prenatale, cum ar fi nașterea prematură și greutatea mică la naștere, precum și creșterea riscului de depresie postpartum.
Una dintre cele mai ușoare moduri de a trata și de a preveni anemia este prin alimentație. Consumul unei diete bogate în fier poate ajuta la îmbunătățirea producției de globule roșii și, astfel, a circulației oxigenului, reducând simptomele anemiei. Iată care sunt cele mai bune alimente de consumat pentru a combate sarcina și anemia postpartum:
Spanacul
Spanacul este o legumă relativ ușor de găsit, care are un conținut ridicat de fier. Poate fi consumat cu ușurință în mesele tale, fie în salate, omlete sau smoothie-uri.
Citrice
Sunt bogate în vitamina C, care ajută organismul să absoarbă fierul și să lupte împotriva simptomelor anemiei.
Ardei
Ardeiul roșu și galben nu sunt doar o sursă bună de fier, ci conțin și vitamina C, care promovează absorbția fierului. Adăugă ardei la cina sau mănâncă-i cu puțin hummus.
Broccoli
Broccoli este o altă legumă bogată în fier, care conține 112% din valoarea zilnică a vitaminei C, care va ajuta la absorbția fierului.
Quinoa
Înlocuiește orezul cu quinoa pentru a-ți crește aportul de fier. Aceasta este, de asemenea, o opțiune excelentă pentru persoanele care doresc să limiteze sau să evite glutenul.
Semințe de floarea soarelui
Semințele de floarea soarelui nu sunt doar bogate în fier, ci au și vitamina E, care promovează sănătatea prenatală.
Somon
Multe tipuri de pește nu sunt recomandate în timpul sarcinii, în mare parte din cauza conținutului lor ridicat de mercur, dar somonul este o excepție. Are un conținut scăzut de mercur, bogat în omega-3 și bogat în fier.
Carne roșie
Carnea roșie, precum carnea de vită și miel, este una dintre cele mai mari surse de proteine. Asigură-te că gătești foarte bine carnea roșie înainte de a o consuma.
Tofu
O porție de 126 de grame de tofu conține 3,4 miligrame de fier. Există o mulțime de moduri de a servi tofu, așa că încearcă câteva rețete pentru a-ți găsi preferințele.
Ciocolata neagră
O porție de 28 de grame de ciocolată neagră are o medie de 3,4 miligrame de fier și este, de asemenea, este bogată în cupru și magneziu.