Sarcina este una dintre cele mai frumoase experienţe prin care poate trece o femeie. Nimic nu este mai fascinant, pe lumea aceasta, decât să ştii că porţi în pântec o viaţă.
Că ai născut o dată, de două ori, de 10 ori, miracolul naşterii te emoţionează de fiecare dată, dându-ţi fiori reci pe şira spinării.
Desigur, aceasta experienţă minunată vine la pachet şi cu o mulţime de senzaţii puţin mai ciudate, unice. Aşa se face că te macină curiozitatea: oare de ce mi se întâmplă asta? Oare ce face bebe acum, în burtică?
Din fericire, acum ne este destul de uşor să aflăm ce face puiuţul nostru în burtică şi să descoperim tot felul de curiozităţi, care mai de care mai interesante.
►Citeşte şi Lucruri uimitoare despre bebeluşii din burtică
Spre exemplu, ştiaţi că…
Bebeluşii plâng în burtică? Comportamentele de plâns au fost stabilite prin utilizarea tehnologiei cu ultrasunete. Cercetătorii au identificat tremurătura buzei de jos atunci când copilul plânge. Ce emoţionant!
Bebeluşii simt gustul mâncării pe care mămica o mănâncă? Bebeluşul din burtică este o fiinţă vie, ceea ce înseamnă că este sensibil la atingere, la gusturi şi la mirosuri, aude şi chiar vede. În timp ce copiii nu gustă şi nu mănâncă în mod directe alimente, gusturile alimentelor pe care mama le consumă ajung până în lichidul amniotic. Fie că sunt arome picante, că cele de usturoi sau ghimbir, fie că sunt arome dulci, lichidul amniotic le transportă pentru bebeluş. Se crede că acesta este felul naturii de a expune copilul la o varietate de arome pe care el le va gusta odată ce veni pe lume. Gustul alimentelor ajunge la copil prin înghiţirea lichidului amniotic. Ei înghit mai mult lichid atunci când este dulce, şi mai puţin atunci când este amar.
1 din 2000 de copii se naşte cu un dinţişor? De cele mai mulţi ori, aceşti dinţi sunt "în plus", dar, până să fie scoşi, trebuie făcută o radiografie pentru a confirma acest lucru.
Pe parcursul sarcinii, uterul creşte de la mărimea unei piersici la mărimea unui pepene?
►Citeşte şi Ce se întâmplă cu organele din corpul unei femei gravide? (VIDEO)
În Africa Centrală se nasc cei mai mulţi gemeni din lume, în timp ce Asia şi America Latină se află la polul opus? În Africa Centrală, media e însă de 18 perechi de gemeni la 1.000 de naşteri, în timp ce în Asia şi în America Latină vin pe lume doar 8 gemeni la 1.000 de naşteri.
Bebeluşii fac pipi în burtică, beau, fac pipi şi iar beau :)? - Copilul urinează în uter. Începe excreţia de urină spre sfârşitul primului semestru. Face acest lucru prin înghiţirea şi digestia lichidului amniotic, urmează apoi filtrarea prin rinichi şi urinarea înapoi în uter…
90 % dintre femei experimentează schimbarea uşoară culorii pielii, în timpul sarcini
În timpul sarcinii, graviduţelor le creşte piciorul cu cel puţin un număr, din cauza retenţiei de apă?
Bebeluşul poate face „caca” în burtică, începând cu săptămâna 21 de sarcină? „Caca” se numeşte, oficial, meconiu şi reprezintă o substanţă negricioasă sau verde-negricioasă, groasă şi lipicioasă, care se găseşte în intestinele fătului pe toată perioada sarcinii şi ale nou-nascutului după naştere. Meconiul conţine doar ceea ce se găseşte în cavitatea intrauterină: lichid amniotic, mucus, apă şi alte lichide sau materii solide. Spre deosebire de materiile fecale obişnuite, meconiul este steril şi nu are miros. Există posibilitatea ca micuţul să aibă primul scaun în sarcină, în timpul travaliului sau la naştere şi să elimine meconiul în lichidul amniotic. Dacă se întâmplă acest lucru, mămica este monitorizată atent de medici, pentru ca fătul să nu fie pus în pericol în vreun fel. De unul singur, meconiul revărsat în lichidul amniotic nu pune în pericol sănătatea micuţului tău, dar este important ca medicii să fie prudenţi.
Bebeluşul îşi poate deschide ochii în uter? - Copilul îşi poate deschide ochii în jurul vârstei de 28 de săptămâni. Acolo nu vor fi multe lucruri de văzut, însă copiii încep să reacţioneze la lumină în timpul celui de-al treilea trimestru. Acest lucru este posibil deoarece lumina strălucitoare este filtrată prin abdomen. Cum ajunge la copil, el încearcă să se mute departe de lumină.
►Citeşte şi Ce văd bebeluşii, când deschid ochii pentru prima dată? - VIDEO