Daca ai ramas insarcinata,trebuie sa stii ca exista cateva lucruri curioase asociate sarcinii pe care ar fi bine sa le stii si despre care...nimeni nu iti va spune nimic!
- Se poate sa fii insarcinata o perioada lunga
Cele mai multe sarcini dureaza aproximativ 9 luni si medicii declanseaza artificial travaliul in cazul in care sarcina se prelungeste prea mult. Si totusi, au existat numeroase cazuri in care sarcina a evoluat mult peste cele noua luni, iar copiii au fost perfect sanatosi. Cea mai lunga sarcina din lume a durat 375 zile, iar copilul a avut doar putin sub trei kilograme si jumatate.
Iata o perspectiva total noua asupra a ceea ce inseamna o sarcina intarziata!
- Fatul de sex masculin poate avea erectii in burta mamei
Celor mai multe mame nu le place sa se gandeasca la baietii lor avand erectii, chiar daca sunt adolescenti, dar este adevarat ca multi baietei au erectii inca din uter. De fapt, este cunoascut faptul ca copiii de ambele sexe se pot masturba in utero, dar baietii sunt singurii care pot fi “vizualizati” la o ecografie in timp ce au o erectie.
- Vei avea probabil nevoie de cusaturi in zona vaginala
Ultimul loc unde ne dorim sa avem cusaturi este zona vaginala, dar multe dintre mamele care nasc pe cale naturala vor avea nevoie de copci pentru a repara rupturile din timpul nasterii (sau taieturile chirugicale). Noua din zece femei prezinta rupturi in zona vaginala, cu diferite grade. Unele au nevoie doar de 2-3 copci, iar la altele este posibil sa se coasa intreaga zona de la vagin la anus. Unele rupturi iti pot afecta chiar muschii din jurul anusului. Partea pozitiva este ca acest lucru se intampla rar, la aproximativ una din 100 de femei.
Masarea zonei inainte de nasterea copilului poate reduce semnificativ ruperea, dar chiar si atunci, nu o va opri complet.
- In timpul naşterii poţi defeca
In timpul nasterii, este extrem de comun pentru o femeie sa expulzeze accidental continutul intestinelor. Exista o explicatie pentru aceasta. Muschii pe care ii vei folosi la impingerea copilului sunt aceleasi cu cei pe care ii folosesti in mod obisnuit in timpul defecatiei. La iesire copilul impinge direct pe rect facand sa se elimine tot ce este ramas in intestin.
Mai demult, era un lucru obisnuit ca asistentele medicale sa faca clisme mamei inainte de travaliu, dar aceasta practica nu elimina total problema si, mai mult, ducea la deshidratare. Astazi, asistentele si surorile medicale vor fi gata sa ajute la curatare si, in cele mai multe cazuri, nici nu iti vor reaminti despre acest lucru. Dar parca incepi sa te gandesti de doua ori inainte de a filma nasterea, nu-i asa?
- Vei straluci cu adevarat!
Sa spui despre o femeie gravida ca este stralucitoare este o expresie uzuala, dar cei mai multi oameni vor doar sa te complimenteze atunci cand ai ramas insarcinata. Si totusi, dupa cum s-a dovedit deja, pielea stralucitoare este un lucru foarte real la femeile gravide. In timp ce esti insarcinata, cantitatea de sange din corpul tau creste cu 50%. Sangele suplimentar se va vedea sub piele in multe locuri, in special la obraji.
In plus fata de asta, hormonii determina glandele sebacee sa devena mai active, rezultand un aspect stralucitor. In cazul in fluxul de sange crescut se combina cu luciul, rezultatul este o stralucire vizibila.
- Vei avea un simt al mirosului mai bun
In timpul sarcinii, simtul mirosului creste drastic, la fel ca si simtul gustului. Oamenii de stiinta au emis ipoteza ca acest lucru se intampla pentru a ajuta mamele gravide sa evite consumul de toxine, prezente chiar in cantitati mici, care nu ar putea fi periculoase pentru un adult, dar ar putea fi mortale pentru un fetus. Din moment ce fumul, alcoolul si cafeaua sunt resimtite puternic chiar si in cantitati mici de catre gravide, aceasta teorie cu siguranta pare sa fie adevarata.
- Contractiile nu se opresc dupa nastere
Cele mai multe mame vor avea contractii chiar si in primele zile dupa nastere. Crampele musculare sunt modul organismului de a opri pierderea de sange in exces.
- Nu trebuie sa mananci pentru doi
In conceptiei raspandite care spune ca femeile insarcinate trebuie sa manance mult pentru a naste un copil sanatos, adevarul este ca cele mai multe femei vor avea nevoie de doar 300 de calorii in plus pe zi. Aceasta cantitate este echivalentul unui iaurt si unei jumatati de covrig. Cele mai multe trebuie sa ia in greutate in jur de 12,5 kg in intreaga sarcina.
- Iti va creste piciorul cu aproape un numar
Daca te intrebi de ce ti se va mari piciorul atat de mult, gandeste-te ca vei avea cu cca 12-13 kg in plus pe o structura cu ligamente relaxate datorita hormonilor de sarcina. Pe masura ce sarcina se dezvolta, corpul incepe sa “inmoaie” ligamentele pentru a ajuta la o nastere usoara. Din pacate pentru picioarele tale, acest lucru inseamna ca talpile isi vor pierde din arcuire si se vor lati in lateral. Deformarea este probabil temporara, dar daca piciorul a crescut mult, deformarea poate deveni permanenta, piciorul nemaifiind in stare sa isi recapete forma initiala.
- Tatal poate prezenta simptome ale sarcinii
Este surprinzator cat de multi tati in devenire incep sa ia in greutate, sa aiba greturi dimineata si chiar sa simta crampe in abdomenul inferior. Conditia este cunoscut ca sarcina simpatica sau sindromul Couvade, care vine de la cuvantul din limba franceza couvee care inseamna "a ecloza".