În timpul celor nouă luni de sarcină, mămica poate contribui la inteligența bebelușului din burtică. Există o serie de lucruri pe care viitoarea mamă le poate face, pentru a crește IQ-ul copilului și pentru a se asigura că puiul ei va fi isteț.
Iată 10 lucruri de făcut, în timpul sarcinii, pentru a avea un copil inteligent:
Mănâncă alimente sănătoase
O dietă bogată în fructe și legume este extrem de importantă pentru dezvoltarea sănătoasă a fătului. Creierul fetal are nevoie și de acizi grași Omega-3 pentru a se dezvolta. Așadar, include în dieta ta alimente care conțin acizi grași Omega-3, cum ar fi pește, nuci, fasole, legume cu frunze, semințe de in, semințe de chia etc.
Fă exerciții fizice
Menținerea în formă, în timpul sarcinii, ajută copilul să dezvolte un creier inteligent. Exercițiile fizice eliberează endorfine, substanțele chimice care ajută la dezvoltarea creierului. Exercițiile fizice determină, de asemenea, organismul să secrete hormonul cortizol. Cantitățile moderate de cortizol, la fel ca endorfinele, promovează dezvoltarea creierului bebelușului. Exercițiile fizice cresc fluxul de sânge către uter, iar acest lucru este benefic pentru dezvoltarea sănătoasă a bebelușului.
Mănâncă ouă
Ouăle sunt bogate în colină, care este o vitamină importantă al complexului de vitamine B. Consumul de alimente care conțin colină în timpul sarcinii este recomandat pentru copilul în curs de dezvoltare și are efecte benefice pe termen lung asupra memoriei copilului.
Include iodul în dieta ta
Iodul este un mineral important care este esențial pentru buna funcționare a glandei tiroide. S-a descoperit că o deficiență de iod în primul trimestru de sarcină reduce semnificativ IQ-ul copilului. Bebelușii născuți din mame cu niveluri scăzute de hormoni tiroidieni au mai multe șanse de a avea IQ scăzut. Prin urmare, este important ca femeile însărcinate să includă iodul în dieta lor. Iodul se găsește în iaurt, lapte și sare iodată.
Include acidul folic în dieta ta
Acidul folic, în forma sa naturală, aparține familiei complexului de vitamine B și este esențial pentru dezvoltarea corectă a creierului și a măduvei spinării fătului. Unele studii au arătat că femeile care au început să ia suplimente de acid folic cu cel puțin 2 săptămâni înainte de concepție și care au continuat să le ia până în a 8-a săptămână de sarcină au avut șanse mult mai mici de a da naștere unui copil cu autism. Acidul folic se găsește în legumele cu frunze de culoare verde închis, linte, nuci și avocado.
Stai la soare
Vitamina D este esențială pentru dezvoltarea oaselor puternice și dezvoltarea inimii bebelușului. Expune-te la soare, însă ai grijă în ce interval orar faci acest lucru. Dacă ai deficiență de vitamina D, consultă medicul înainte de a lua suplimente.
Evită alcoolul și fumatul
Substanțe precum alcoolul, tutunul și cofeina pot provoca tulburări grave de dezvoltare al fătului. Ele afectează și dezvoltarea creierului fetal. Prin urmare, este foarte important să eviți expunerea la astfel de substanțe nocive, în timpul sarcinii.
Citește-i și vorbește-i bebelușului tău
Fătul poate auzi începând cu săptămâna 20. Până în săptămâna 25, sistemul auditiv este complet funcțional. Așadar, până în luna a 5-a de sarcină, copilul tău îți poate auzi vocea și poate chiar să răspundă la mișcări crescute. Fătul poate distinge vocile și poate recunoaște clar vocea mamei. Deci, vorbitul, cântatul sau citirea poveștilor încă din pântece poate ajuta la dezvoltarea creierului copilului.
Masează-ți burtica
Studiile au arătat ca bebelușul poate simți senzatia de atingere în uter. Masarea ușoara a burticii poate ajuta la stimularea creierului bebelușului. Stresul poate afecta dezvoltarea creierului bebelușului și, potrivit unor cercetători, poate provoca nașterea prematură. Deci, este important ca viitoarea mamă să evite stresul și să rămână calmă pe toată durata sarcinii.
Evită expunerea la infecții și toxine
Expunerea la toxine precum plumbul, cadmiul, mercurul și pesticidele poate provoca probleme grave de dezvoltare la făt. Fructele de mare din apa contaminată ar putea conține astfel de toxine. Infecțiile pot provoca, de asemenea, leziuni ale creierului în curs de dezvoltare al fătului. Infecții precum toxoplasmoza, care sunt cauzate de un parazit microbian găsit în fecalele de pisică, pot provoca leziuni ale creierului bebelușului în curs de dezvoltare. Prin urmare, femeile însărcinate ar trebui să stea departe de copiii bolnavi care pot fi contagioși și să evite litierele pisicilor care ar putea fi infectate cu acest virus.