Sari la conținut

10 sfaturi pentru o sarcina sanatoasa

Perioada in care o femeie este insarcinata este una de neuitat, insa este si destul de apasatoare, cel putin din punct de vedere mental si emotional deoarece apar framantari referitoare la ce si cum sa faci pentru ca fatul sa aiba parte de o dezvoltare cat mai sanatoasa.

1. Pregateste-te

Ideal ar fi sa incepi sa te pregatesti cu aproximativ trei luni inainte de concepere, si asta deoarece, cu cat esti tu mai sanatoasa, cu atat si copilul tau va fi. Primul pas ar fi sa iti faci o programare la un obstretician cu care vei discuta, cel mai probabil, ce boli ai in familie, ce medicamente iei - daca iei, ce vaccinuri ai facut. Este recomandat sa iei vitamine prenatale si mai ales acid folic. Orice femeie care vrea sa devina mama are nevoie de cel putin 400 de micrograme de acid folic zilnic, timp de cel putin o luna inainte de concepere, si dupa. Este indicata si o vizita la dentist pentru a te asigura ca nu sunt probleme - parodontoza creste riscul de a avea un copil cu greutate scazuta sau inainte de termen, potrivit mai multor studii.

2. Ai mare grija la medicamentele pe care le iei

In perioada sarcinii vei fi tentata sa iei un analgezic daca te doare capul spre exemplu, insa este e bine de stiut ca orice medicament afecteaza dezvoltarea fatului deoarece din fluxul tau sangvin trece prin placenta in corpul lui. Si, in ceea ce priveste unele pastile, nici macar nu exista studii legate de efectele pe care le au asupra copilului. Cel mai bine este sa nu iei niciun medicament pe timpul sarcinii (in afara de acid folic, desigur, si ce iti mai prescrie doctorul, ca vitamine), iar daca ai nevoie de un tratament, de asemenea sa ceri neaparat parerea medicului, chiar si daca este vorba de medicamente naturiste sau homeopate.

3. Straduieste-te sa mananci sanatos

In timpul sarcinii, ce mananci si bei reprezinta principala sursa de nutrienti pentru fat. De aceea, este foarte important sa mananci cat mai sanatos. Vitaminele B6 si B12, fierul, calciul si acidul folic sunt esentiale. Bananele si cerealele integrale sunt bogate in vitamina B6, care ajuta la formarea globulelor rosii. Cartofii dulci au vitamina A - pentru oase, iar spanacul si somonul contin calciu. Lista alimentelor sanatoase este insa foarte lunga; incearca sa afli cat mai multe si sa le si consumi. De asemenea, sa nu crezi ca daca iei suplimente vitaminice corpul tau primeste tot ce are nevoie.

4. Stai departe de ingrediente periculoase

Primul trimestru de sarcina este crucial pentru dezvoltarea fatului si, de aceea, este esential sa te feresti de alimentele periculoase, cum sunt cele ce ar putea fi contaminate cu Listeria - o bacterie ce poate trece de placenta si cauza avort spontan. Este vorba de branza Camembert, tofu, oua crude, peste crud, carne de pasare, de vita si de porc - prelucrate termic insuficient (cu portiuni crude). Fii foarte atenta deoarece e usor sa uiti, spre exemplu, ca o inghetata facuta in casa contine oua crude. Totodata, in ceea ce priveste alcoolul si tutunul deja se stie ca trebuie evitate. Insa, legat de cafea, parerile sunt impartite. Cafeina trece prin placenta si ajunge la fat, dar, in cantitati mici, pare sa nu provoace probleme. Cantitate mica inseamna o ceasca de aproximativ 140 de mililitri pe zi.

5. Ai grija la pofte

In mare, poftele nu fac rau, insa depinde ce si cat mananci. Apoi, daca ai pofte pentru alimente nesanatoase, cum ar fi chipsuri, de cateva ori ti le poti ingadui, atat timp cat ai mancat echilibrat inainte, dar nu le consuma des.

6. Fa miscare

Daca ai acordul medicului pentru a face exercitii fizice (usoare, evident), o perioada de 30 de minute pe zi de miscare te poate ajuta sa reduci durerile de spate si constipatia - doua probleme comune ale gravidelor. Totodata, miscarea te poate ajuta sa dormi mai bine si sa iti imbunatatesti postura si starea de spirit.

7. Nu exagera

Cel putin in primele luni, este posibil sa te simti energica si dornica sa faci de toate, inclusiv ce n-ai mai facut pana acum. Si, in plus, avand mintea si mainile ocupate, iti poti potoli agitatia provocata de gandul de a deveni parinte. Insa, este foarte important sa iti stii si sa iti simti limitele - cand esti pe punctul de a exagera, fie fizic, fie mintal. Daca incepi sa simti ameteli sau o stare de lesin, opreste-te si odihneste-te, deoarece acesta este un semn ca organismul are nevoie de mai mult oxigen in sange.

8. Dormi suficient

Mai ales in ultimele luni de sarcina vei avea nevoie de opt sau noua ore de somn pe noapte pentru a face fata activitatilor zilnice. De asemenea, un pui de somn ziua, chiar si daca este pentru doar 20 de minute, poate ajuta. La fel de bine se poate intampla sa ai zile in care nu te poti odihni bine, mai ales pe masura ce abdomenul creste mult. Pentru a te ajuta in aceste zile este indicat sa stai intinsa pe partea stanga, deoarece se optimizeaza circulatia sangvina. Ajuta-te si de perne, pentru a sta mai confortabil.

9. Invata sa-ti ameliorezi problemele

Arsurile de stomac sunt printre cele mai comune probleme care apar in timpul sarcinii. Pentru a le combate, mananca putin la fiecare masa si intinde-te timp de o ora dupa ce te-ai ridicat de la masa. Daca arsurile te deranjeaza si noaptea, foloseste o perna pentru ca trunchiul sa stea mai ridicat putin. De asemenea, crampele musculare dau batai de cap gravidelor, dar exercitiile de stretching (intinderi) pot ajuta (nu iti intinde insa varfurile picioarelor deoarece pot declansa o crampa). In plus, masajul, o baie calda sau un obiect cald pot ajuta. Daca ai dureri de spate, unul dintre lucrurile pe care le poti face este sa renunti la tocuri.

10. Combate stresul

Stresul poate afecta copilul, indiferent daca e constant sau brusc, si poate determina chiar si o nastere prematura. In plus, stresul cronic poate duce la slabirea sistemului imunitar si la o greutate mica a copilului. De aceea, este foarte important sa inveti sa faci doar ce are prioritate, sa discuti cu cineva apropiat despre ceea ce simti, si sa faci un efort sustinut pentru a te relaxa - cum ar fi sa te duci la o sedinta de masaj prenatal din cand in cand sau pur si simplu sa iti acorzi ceva timp in care sa stai singura, linistita, scrie How stuff works.

Toate aceste o sa faca din perioada de sarcina o perioada minunata d ecare te poti bucura din plin. Sarcina nu este o boala, ci o uluitoare metamorfoza prin care organismul tau a fost programat s atreaca.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!