Mamele care au trecut deja prin prima saptamana dupa stiu cat poate sa fie ea de stresanta pentru mama. Si, pentru ca vorbim totusi de o perioada scurta de timp, este in regula sa dai deoparte orice prejudetati privind comportamentul tau in general. Aceasta este o situatie speciala si necesita un tratament special.
1. Ai nevoie de consultare de specialitate. Acum.
Nu trebuie sa te jeneze faptul ca ai atat de multe intrebari de pus si atat de multe nelinisti. Un consultant pentru asta este, ca sa consulte. Si oricate carti ai citi, ceea ce reusesc ele adesea sa faca este sa te nelinisteasca si mai tare. Asa ca, asigura-te din timp ca are cine sa iti raspunda la intrebari. Ele cu siguranta vor exista atat in ceea ce priveste alaptarea cat si ingrijirea bebelusului.
2. Nu refuza ajutorul
Vrea o matusa de la Ploiesti sa se mute la tine cateva saptamani ca sa iti dea tot ajutorul posibil? Gandeste-te de doua ori inainte de a refuza. Iti vei dori sa te speli, sa dormi, sa mananci, sa gasesti cateva minute pentru tine, sa traiesti intr-o casa curata si sa fii linistita ca in tot acest timp cineva caruia ii este drag de bebelus se ocupa de el. Este foarte relaxant sa stii ca ai pe cine sa te bazezi, ca exista cineva care se ofera sa ajute si nu esti pusa in situatia de a cere pentru a ti se face pe plac cu strambaturi.
3. Pregatirile trebuiesc facute inainte de venirea copilului
Ideea ca este timp si mai tarziu sa mergi prin magazine sa alegi draperiile sau sa cauti carutul potrivit este cat se poate de gresita. In primul rand pentru ca vei fi extrem de obosita si in al doilea rand nici gand ca dupa nastere sa te misti repede precum o gazela. Si, in plus, mai ales daca alaptezi, ideea de a pleca mai multe ore de acasa este practic imposibila.
4. Invata sa spui Nu
Vei avea nevoie de asta cu siguranta. Nu ai nevoie de prea multi vizitatori, nu ai nevoie de sfaturi panicoase. Nu iti bate prea mult capul cu ce vor crede cei carora le-o retezi. Vor intelege de ce nu poti duce o conversatie pana la capat, de ce nu ai rabdare sau dispozitie pentru ideile lor. Si cand te vei simti in stare vei putea relua legaturile.
5. Nu exista bebelusi rasfatati
Daca vei sta de vorba cu persoane mai in varsta vei vedea ca ele au tot felul de idei in privinta modului in care ar trebui crescuti copiii in mod corect. Corect este insa ceea ce vi se potriveste voua. Nu te speria ca daca simti nevoia sa il tii in brate saptamana asa va fi toata viata. Si da, il poti adormi leganandu-l pe picioare, daca asa simti.
6. Bebelusii dorm si daca nu ii privesti
Stiu, este extraordinar de greu sa te desprinzi de ei, dar pe cuvant ca nu le ajuta cu nimic somnul daca ii privesti incontinuu. Orice ai fi citit in carti, cu cateva masuri de siguranta te poti ridica de langa ei si sa te duci in camera de langa ca sa vezi un film, daca asta iti face placere.
7. Nu te blama
Acesta pare sa fie sportul favorit al proaspetelor mame - sa isi gaseasca vina in orice. Invata sa fii mai blanda fata de tine, de la cum arati la cum te comporti. Pana la urma ai trecut si treci prin schimbari foarte mari, asa ca lasa lucrurile sa decurga de la sine. Cu pasi mici si in timp vei ajunge acolo unde vei dori.
8. Lasa-l pe tata sa se implice
Si chiar incurajeaza-l pentru ca probabil el se simte si mai inconfortabil decat tine in preajma unui bebelus mic. Incearca sa nu intervii spunandu-i ce sa faca si cum sa faca, lasa-l sa isi stabileasca propria relatie. Nu interveni imediat ce il auzi pe bebe plangand. Tu cum te-ai simti daca ar veni cineva sa ti-l ia din brate imediat atunci cand plange?
9. Nu uita de fotografii si filmulete
Poti face cat de multe vrei. Bebelusii cresc atat de uimitor de repede incat niciodata nu sunt prea multe. Mai ales la al doilea copil trebuie sa iti aduci aminte de acest lucru, chiar daca nu ti se va parea nimic mai important decat trairea momentului.
10. Fii deschisa catre orice
Chiar daca ti-ai facut tot felul de planuri despre cum va fi viata voastra si cum vei avea grija de bebelus trebuie sa fii deschisa sa le schimbi. In primul rand pentru ca nu ai cum sa ghicesti dinainte ce fel de personalitate va avea bebelusul si care va fi dinamica voastra. Asculta de instinct si lasa planurile trasate cu grija. In acest fel vei reduce simtitor stresul la care te supui.