Sarcina este de departe unul dintre cele mai fascinante lucruri de care este capabil corpul uman. Să știi că în interiorul tău se dezvoltă o ființă vie și crește de la dimensiunea unei boabe de piper la cea a unui pepene... nouă ni se pare un adevărat miracol. Mai mult, acesta nu este singurul lucru desprins din domeniul fantasticului, în perioada sarcinii. Să vă spunem mai multe?
Bebele face pipi în burtica ta. Cam un litru pe zi – Hmmm, nu e chiar ciudat, veți spune! Și, totuși, unde se duce pipi? Păi... îl bea! Da, da, cam asta face bebele în burtică, printre altele! Copilul tău începe excreția de urină spre sfârșitul primului trimestru. Face acest lucru prin înghițirea și digestia lichidului amniotic, urmează apoi filtrarea prin rinichi și urinarea înapoi în uter.
► Citește și Imagini uluitoare ne arată ce face un bebe un burtică – VIDEO
Da la dimensiunea unei piersici, uterul devine cât un pepe – În cele nouă luni, uterul crește cam de 500 de ori! Impresionant, nu? Păi, altfel, bebele unde să stea?!
► Citește și Dezvoltarea fetusului în pântecul mamei. Proiect fotografic impresionant
Până la 9-12 săptămâni, bebelușul în burtică are deja amprentele degețelelor formate.
La sfârșitul sarcinii, placenta va produce aceeași cantitate de estrogen pe care corpul unei femei neînsărcinate o produce în trei ani.
Cea mai lungă sarcină a durat 375 zile. Deci, dacă matematica ne face cumva probleme, o spunem clar: mai mult de un an calendaristic. Wang Shi din China susține că a rămas însărcinată în februarie 2015 şi apoi a mers la spital cu soţul ei, Kang Zhiwei, nouă luni mai târziu, aşteptând să nască. Doar că medicii din provincia Hunan, China Centrală, i-a spus că nu poate să nască, invocând o placentă aparent subdezvoltată. Așa se face că sarcina femeii a ajuns la termen după 12 luni 10 zile. Un astfel de caz este posibil, dar are loc numai o dată la 200 de naşteri.
Un bebeluș în bucrtică nu doar că ne umple inima de fericire, ci ne-o și mărește. La propriu! Nu de alta, dar avem nevoie de o inimă mai mărișoară, pentru a suporta și greutatea un pic mai mare.
Se poate întâmpla ca unei graviduțe să îi vină lactația doar pentru că aude un bebeluș plângând. Chiar dacă nu este al ei...
Graviduțele devin sensibile la miros. Asta știm cu toții. Dar oare care să fie motivul? Specialiștii spun că pentru a o atenționa pe viitoarea mămică asupra mâncărurilor care trebuie evitate.
► Citește și 10 curiozităţi despre sarcină. Ce face bebeluşul, în burtică
În perioada sarcinii, cantitatea de oxigen din sânge scade, de unde și expresia „creier de gravidă” sau... „uită ca o gravidă”.
Știm cu toții că graviduțele au un organ în plus: placenta. Ce nu știm este că suntem singurele mamifere care nu și-o mănâncă, după naștere (deși e în trend să faci acest lucru, acum). Aaa, și mai este ceva ce nu știm: în latină, placenta se traduce prin “prăjitură”. Interesant, nu?
Orgasmele graviduțelor pot provoca contracții. Deci, la sfârșit de sarcină, avem o scuză bună pentru a nu face sex. Glumim și noi....
Sursa foto: Pixabay