Sarcina este una dintre cele mai frumoase faze din viata unei femei care genereaza fericire si bucurie pentru viitoarea mama si pentru cei din jurul ei. Exista multe legende despre sarcina, multe mituri si multe idei, nu neaparat conforme cu realitatea. Iata 12 fapte reale si foarte interesante despre sarcina.
1. Statistic vorbind circa 4% dintre femeile aflate in perioada fertila sunt insarcinate.
2. Doar 3% din femeile gravide aduc pe lume gemeni. Cel mai mare procent de gemeni vine pe lume in Nigeria, unde 4,5% din femeile gravide dau nastere la gemeni.
3. Data nasterii stabilita la ecografii si controale este respectata doat in 10% din cazuri. De cele mai multe ori copilul vine pe lume inainte de data stabilita.
4. Greutatea medie la nastere a copilului este de 2750 de grame.
5. In cursul sarcinii o femeie are nevoie de un aport de calorii in plus care inseamna, in medie circa 300 de calorii zilnic. Mai putin in prima parte a sarcinii, mai mult in ultima etapa. 300 de calorii inseamna un borcan de iaurt integral de 200 de grame si doua mere sau trei-patru biscuti.
6. In cursul sarcinii numarul la pantofi al femeii creste cu o unitate.
7. Amplitudinea abdomenului nu indica greutatea fatului. Cat de mare este burta femeii gravide depinde de varsta, numarul de sarcinii avute d efemeie, de inaltimea acesteia si de tonusul musculaturii abdominale.
8. Circa 60% dintre femeile insarcinate au greturi matinale in prima parte a sarcinii.
9. In cursul vietii intrauterine copilul se joaca. Prima jucarie este cordonul ombilical. In timpul vietii intrauterine copilul este treaz sau doarme, plange, sughite si se atinge cu mainile. In plus isi suge degetul si viseaza.
10. Unul din 3,5 copii vin pe lume prin cezariana. Numarul nasterilor prin cezariana a crescut cu aproape 46% din 1990 pana azi.
11. Unul din 10 copii se naste prematur.
12. Inima embrionului este primul organ care devine activ si incepe sa bata in saptamana a opta de sarcina.
Articole relationate
Președintele și rolul său: de ce este important să-i implicăm pe copii în discuțiile despre vot?
Noi, părinții, avem un rol esențial în educația civică a copiilor noștri. Într-o lume în continuă schimbare, este important să îi ajutăm să înțeleagă...
Cele mai comune greșeli în achizițiile pentru bebeluș și cum să le eviți
Așteptarea unui bebeluș este o perioadă încărcată de emoții și entuziasm, dar poate aduce și un val de incertitudini legate de achizițiile necesare. Alegerea...
Beneficiile nutriționale ale dovleacului pentru copii. Cum să-l integrezi în alimentația lor
Dovleacul este un aliment plin de nutrienți, ideal pentru alimentația copiilor. Această legumă portocalie este o sursă excelentă de vitamine esențiale, fibre și...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu