Sarcina aduce la pachet, pe lângă bucurie, și momente de panică. “Mișcă, nu mișcă? M-am îngrășat prea mult? Oare mănânc ceea ce trebuie? Am voie să mă vopsesc?” sunt doar câteva dintre temerile unei viitoare mămici. De cele mai multe ori… exagerate. Descoperă însă în articol 12 simptome pe care nu trebuie să le ignori și care necesită o vizită de urgență la medicul care îți supravegează sarcina.
1. Dureri și crampe abdominale foarte puternice
Dacă în primele săptămâni de sarcină prezența durerilor și a crampelor abdominale nu este neobișnuită, odată cu trimestrul al doilea lucrurile se schimbă. Din acest moment, toate durerile abdominale și crampele care apar trebuie sa fie investigate cu mare atenție.
2. Scăderea frecvenței miășcărilor fătului
Într-adevăr, orice viitoare mămică se panichează atunci când nu-și mai simte bebelușul mișcând în pântece. De cele mai multe ori este vorba despre o alarmă falsă, dar dacă lipsa mișcărilor se întinde pe o perioadă mai lungă de o zi ar fi bine să discuți acest lucru cu medicul care îți supraveghează sarcina.
►Citește și Ce-ți spun loviturile din burtică? Câteva interpretări pentru viitoarele mămici
3. Senzație de arsură în timpul urinării
În momentul în care această senzație este însoțită și de febră sau de dureri de spate, mergi de urgență la medic.
4. Greață și vomă
De obicei, grețurile matinale și stările de vomă se manifestă în prima parte a sarcinii. Dacă ele continuă și în al doilea trimestru și se manifestă zilnic, mai multe ore pe zi, este un semn de alarmă.
►Citește și Ce medicamente trebuie să eviți în timpul sarcinii
5. Sângerări și scurgeri vaginale neobișnuite
Unele femei se confruntă cu sângerare la inceputul sarcinii, dar, în general, dacă ai sângerări vaginale - în special în cazul în care sângele este proaspăt și roșu strălucitor - sau observi scurgeri neobișnuite, trebuie să te adresezi medicului tău.
6. Pierderi de lichid
În afară de „accidentele“ rare, care sunt rezultatul unei vezici urinare sub presiune – o situație absolut normală în cazul unei gravide, nu ar trebui să ai scurgeri de lichid. În cazul în care observi acest lucru, poate fi o pierdere de lichid amniotic, un adevărat semnal de alarmă.
7. Leșin sau stări de amețeală continue
Absolut firești în primele săptămâni de sarcină, însă adevărate semnale de alarme începând cu al doilea trimestru de sarcină. Investighează-le cât mai repede!
8. Probleme de vedere
În cazul în care vederea ta devine neclară sau suferi de tulburări de vedere, cum ar fi lumini albe sau flash-uri, puncte în fața ochilor, vedere dublă sau întunecată, consultă medicul pentru recomandări.
9. Sete bruscă
Femeile însărcinate consumă foarte multă apă și chiar este indicat să o facă cât mai des. Însă, dacă experimentezi stări bruște de ste, iar cantitatea de urină pe care o elimini zilnic este foarte mică, spre aproape inexistentă, mergi de urgență la medic.
10. Tumefierea bruscă a mâinilor, picioarelor și feței
Mai ales în ultimul trimestru de sarcină, o gravidă se confruntă cu mâini și picioare umflate, ba chiar și fața se umflă. Însă, dacă această umflare numită edem are loc brusc ea poate indica o afecțiune gravă. Această umflare (numită edem) poate fi simptomatic al mai multor afecțiuni medicale, astfel au verificat de către medicul dumneavoastră imediat.
11. Dureri de cap severe
Unele femei suferă de dureri de cap mai ales în primele 4 săptămâni de sarcină,
din cauza creșterii de hormoni în sistemul lor. Dar, dacă ele continuă și pe mai departe și durează mai mult de câteva ore, acest lucru ar putea indica faptul că există o problemă medicală.
12. Senzație de mâncărime pe tot corpul
Acest simptom poate apărea în ultima parte a sarcinii și poate fi însoțit de urină închisă la culoare și scaune decolorate. Mergi imediat la medic!
Sursa: KidSpot