Daca esti in trimestrul trei, ceea ce inseamna in linie dreapta pentru primirea lui bebe, nu mai sta pe ganduri si i-ati concediu. Ai o multime de lucruri de facut si timpul poate fi extrem de scurt. Mai ales ca nu stii de fapt cand va aparea bebe si este mai bine sa fii pregatita si plictisita decat stresata si obosita.
1. Alege cum vrei sa nasti si unde. Asta implica sa te informezi despre ce anume presupune fiecare tip de nastere. Si sa alegi spitalul in care crezi ca vei putea naste asa cum vei dori. Viziteaza-l, daca poti. Citeste cu atentie contractul, daca este un spital privat. Pune cat mai multe intrebari, nu lua nimic de la sine inteles.
2. Mergi la un curs lamaze / curs de puericultura. Daca esti la prima nastere accepta faptul ca intri intr-un taram complet necunoscut. Si trebuie sa te pregatesti ca sa te descurci. Poate ca ai instincte excelente si totul iti va veni de la sine, dar cel mai bine este sa nu risti. Pana la urma si sa inveti sa mergi pe bicicleta ti-a luat cateva luni si atunci nu riscai decat cateva julituri.
3. Gaseste un pediatru. Un pediatru in care sa ai incredere este esential. Si asta nu pentru ca bebelusul va avea cine stie ce probleme de sanatate. De fapt in primele luni cea mai mare majoritate nu au nicio problema. Ci pentru ca pe tine orice geamat, pata sau grimasa te va ingrozi si te va face sa iti pui sute de intrebari.
4. Planifica cine te va ajuta in primele saptamani dupa nastere. Poate sa fie ceva cu care sa te descurci usor, dar, de cele mai multe ori, nu este. Si asta nu pentru ca ai avea cine stie ce lucruri de facut, ci pentru ca recuperarea dupa nastere impreuna cu lipsa somnului fac o combinatie naucitoare.
5. Chiar trebuie sa alegi numele copilului. Daca nu esti unul din cazurile fericite in care ai avut un nume preferat inca din copilarie, atunci esti intr-o mare dilema. Le-ai alege pe toate si in acelasi timp nu ai alege niciunul. Gaseste insa o metoda prin care sa faci un pic de ordine in lista. Ce-ai zice de alegerea numelui in functie de tipul de personalitate pe care ti-l sugereaza?
6. Intra in concediu. Poate nu o sa iti vina sa crezi, dar asta implica sa plimbi suficiente foi dintr-o parte in alta incat sa iti vina sa iti iei concediu special pentru asta.
7. Cumpara-i cele cateva hainute de care are nevoie. Ocazie cu care ia si detergent pentru copii si spala-le. Apoi calca-le si impacheteaza-le frumos. Nu te arunca la prea multe cumparaturi pentru ca oricum fiecare ruda va dori sa il vada si in 'costumasul' luat de el, asa ca mai mult ca probabil vei sfarsi prin a avea prea multe.
8. Cum stai cu restul cumparaturilor - cadita, carucior etc? Nu iti dam o lista, fiindca oricum fiecare are propria sa lista in cap. Unele iti vor folosi cu adevarat, altele mai putin. Adevarul este ca nu poti stii niciodata cu adevarat ce va fi sau nu util. Regulile nu se aplica nici daca este vorba despre copiii din aceeasi familie.
9. Nu ar strica o curatenie generala a casei, asa ca cea dinainte de Craciun. Sfatul nostru este sa nu o faci tu. Si daca tot se intampla, profita de acest moment ca sa arunci tot ceea ce nu iti foloseste cu adevarat. Vei avea mare nevoie de spatiu.
10. Ai rezolvat cu locul unde va dormi bebe? Sunt mai multe posibilitati si, in mare, tin de modul in care iti inchipui viata ta cu bebe. Poate sa doarma la tine in par, poate sa doarma in patutul lui, poate sa doarma intr-un cosulet. Sau poate ca alegi o solutie ingenioasa, intermediara.
11. Si mai sunt cateva cumparaturi si pentru tine - in principal sutiene si bluze pentru alaptat, cu restul te mai poti descurca. In general, hainele din timpul sarcinii mai pot fi purtate inca doua trei luni si dupa nastere. Asa ca mai bine astepti sa vezi cum evolueaza corpul tau. Sutienele sunt insa importante si, daca nu ai cumparat unele noi inca e timpul sa o faci. Cum alegi sutienul.
12. In caz ca nu poti alapta. Se poate intampla, nu se stie niciodata, asa ca este bine sa fii pregatita. Asta nu inseamna sa le si cumperi, doar sa iti alegi ce vrei, fiindca altfel te poti trezi ca tatal vine acasa cu cine stie ce. In principiu, ai avea nevoie de sterilizator, biberoane, tetine, pompa de alaptat.
13. Consumabile. Uita-te cu mai mare atentie la ce ai prin casa. Este bine sa ai lucruri pe care le utilizezi des, ca altfel nu este nicio placere sa te trezesti fara hartie igienica si apa de baut cand tu nu poti inca sa iesi din casa. Poti face chiar provizii, puse in congelator, daca nu va fi nimeni in preajma sa te ajute.
14. Bagajul tau pentru spital.
15. Bagajul bebelui pentru spital.
16. O carte despre ingrijirea bebelusilor. Este bine sa rasfoiesti inca de pe acum cateva capitole. Trebuie sa inveti cum sa alaptezi, cum sa-i speli, cum sa-i imbraci, cum sa-i linistesti daca plang. Sau poti afla de la noi. Un prim pas ar fi articolul: Cum se ingrijeste un nou nascut in prima saptamana de viata.
17. O seara romantica. Sau, si mai bine, o scurta iesire undeva, aproape. Este bine sa stati undeva in liniste, fara nimic de facut si sa visati impreuna la viitor. Sau pur si simplu sa va bucurati unul de prezenta celuilalt.
18. Camera digitala, albumul bebelusului, un site sau orice alt mod care crezi tu ca este potrivit pentru tine ca sa pastrezi amintiri din primii ani de viata ai bebelusului.
19. O iesire cu fetele. Nu prea vei mai avea ocazia in viitor sa stai de vorba dupa pofta inimii si fara nicio intrerupere. Lasa sarcina deoparte, cu toate problemele sale si bucura-te impreuna cu prietenele tale, asa cum faceai si in trecut.
20. Ai grija de aspectul tau. In ultimul trimestru te misti mai greu si cel mai probabil nu iti place deloc cum arati, insa este bine sa te ingrijesti, constant. Asta iti va da o stare de bine si, in plus, vei fi pregatita oricand sa mergi la spital.
Nastere usoara!