Sarcina este o perioada speciala, dar plina de momente necunoscute, pentru o femeie aflata la prima sarcina. Toate acestea sunt scrise in codul genetic, pentru ca organismul femeii este programat si construit pentru a face copii.
Iata cele 27 de lucruri pe care trebuie sa le stii, pentru ca nimic sa nu te ia prin surprindere:
1. Hormonii de sarcina pot provoca membranele nasului sa se inmoae si sa se umfle, facand mult mai probabil sa sforai noaptea. Trece dupa nastere. Foloseste picaturi cu apa de mare.
2. Nu purta sutiene cu sarma – sunt incomode si te vor jena. Poarta sutiene cu bretele late din primele saptamanai de sarcina.
3. Oficial, esti fierbinte. Hormonii de sarcina accelereaza metabolismul, facandu-te sa ai bufeuri si sa te simti inconfortabil la temeraturi confortabile. Imbraca haine lejere, usoare, bea multa apa.
4. Mancarimile. Pielea este foarte sensibila. Unele femei au senzatie de mancarime inclusiv la picioare si maini.
5. Nu sari niciodata peste controalele periodice din timpul sarcinii.
"Rautatile" pe care le auzi in timpul sarcinii
6. Tine o banana si niste biscuiti sarati pe noptiera. Greturile de dimineata sunt de doua ori mai grave pe stomacul gol, asa ca mananca chiar inainte de a te ridica sa mergi la toaleta in timpul noptii sau dimineata cand te trezesti. Banana si biscuitii sarati sunt cele mai bune alegeri.
7. Tunde-ti parul. Cu cat mai scurt, cu atat mai bine.
8. Nu te abtine de la sex! Face bine!
9. Durereile din timpul travaliului sunt suportabile. Ignora toate povestile ingrozitoare pe care le auzi de la prietene.
10. Maseaza-ti perineul cu ulei de migdale in fiecare seara dupa a 32-a saptamana de sarcina. Studiile au aratat ca aceasta practica scadea substantial sansele rupturi in timpul nasterii.
11. Daca esti gravida nu inseamna ca trebuie sa renunti la miscare. Ba chiar din contra. Miscarea este fundamentala.
12. Distreaza-te! Odata ce vine copilul pe lume nu vei mai avea timp.
Interactioneaza cu bebe din burtica
13. Fii pozitiva! Cei care vad partea plina a paharului dorm mai bine, isi mentin silueta, au nasteri mai usoare si aduc pe lume copii mai puternici.
14. Cumparat-i pantofi noi. Cresti cu un numar la pantofi. Corpul tau va retine din ce in ce mai multe lichide. Ca urmare, picioarele se pot umfla – doar un pic, dar e de ajuns pentru a-ti face pantofii stramti. Cumpara-ti o pereche noua de pantofi confortabili si profita de orice ocazie pentru a-ti ridica picioarele atunci cand stai jos.
15. Daca prietenii apropiati te intreaba ce sa cumpere copilului, sugereaza-le haine pentru 3-6 luni sau chiar 6-12 luni. Cei care nu te intreaba cumpara haine pentru nou- nascut, dar puiul creste prea prepede pentru a le purta pe toate.
16. Baiat sau fata? In functie de ocupatia ta, ti-ai putea face o idee. Studii efectuate in SUA au aratat ca femeile care lucreaza in functii importante, nasc, de regula, baieti, deoarece au niveluri mai ridicate de testosteron.
Sapte complicatii ale sarcinii
17. Nu mai bea ceai verde. In timpul sarcinii, corpul are nevoie sa absoarba cat mai mult fier din alimente, dar cofeina din ceai poate impiedica acest proces.
18. Ai alt miros. Toate modificarile chimice care au loc in corpul tau pot insemna ca vei incepe sa ai un nou miros cald si ademenitor. Acest lucru ar putea da parfumului tau preferat o noua aroma subtila.
19. Secretiile vaginale sunt normale. Celulele din jurul colului uterin se inmoaie pe masura ce sarcina progreseaza. Aceasta, impreuna cu schimbarile hormonale, pot provoca o secretie laptoasa (uneori abundenta). Cu exceptia cazului in care secretia este groasa, verde, urat mirositoare sau cu pete, nu ai motive sa iti faci griji.
Tratamentele cosmetice in timpul sarcinii
20. Chef de sex! Este posibil sa simti brusc ca ai chef de sex tot timpul, ca sensibilitatea ta fizica a crescut, ca ai putea avea orgasme multiple, si ca orice mangaiere te poate excita. Oricare ar fi sa fie cazul, nu este absolut nicio problema. Acestea sunt schimbari temporare si nu putem decat sa te sfatuim sa te bucuri din plin de ele.
21. Ai probleme de vedere. Nu te speria, sunt normale si trec dupa nastere. Cauza: hormonii de sarcina.
22. Ghiceste ce pozitie are copilul in functie de cum arata buricul tau. Multe moase cred ca un buric iesit in afara indica faptul ca bebelusul sta cu coloana vertebrala in curbura burtii tale, iar daca buricul este inauntru, micutul are coloana lipita de a ta.
23. Sunetele pe care copilul le aude cel mai bine sunt frecventele vocii. Spune-i povesti si canta-i. Studiile arata ca bebelusii reactioneaza si se relaxeaza la povesti si cantece pe care le aud de cand sunt in burta. In fapt recunosc vocea mamei si asta le face bine.
24. Nu te opri din a-ti masa abdomenul cu tot felul de lotiuni si creme frumos mirositoare – te vor face si pe tine si pe copil sa va simtiti bine. In plus calmeaza mancarimile si previn sau atenueaza vergeturile.
25. Ofera-i copilului mult de soare! Dupa 34 de saptamani, copilul se scalda intr-o lumina rosie ori de cate ori lumina soarelui iti atinge burtica. Si ii face bine!
26. Ai probleme de memorie. Din pacate, amnezia in timpul sarcinii este incredibil de comuna si poate include orice, de la a fi usor absenta, la a avea pierderi majore de memorie. Vestea buna este ca iti revii la normal dupa nastere.