Deseori o pierdere de sarcina ii lasa pe parinti debusolati si intristati. Acestia incep sa caute diferite motive pentru pierderea de sarcina si se invinovatesc nefericitul eveniment.
Din pacate, de cele mai multe ori, o pierdere de sarcina nu este legata de ceva ce a facut sau nu a facut mama. Iata care sunt cel mai des invocate trei mituri atunci cand are loc o pierdere de sarcina:
Mitul 1: este vina ta
Peste 70% dintre avorturile spontane sunt cauzate de anomaliile cromozomiale. Asta inseamna ca sperma si ovulul nu s-au unit in mod corespunzator la conceptie si sarcina nu a fost viabila inca de la inceput.
Pierderea de sarcina nu este cauzata de ridicarea de greutati, sex, mancarea anumitor alimente, lipsa unei vitamine, ridicarea mainilor deasupra capului, exercitii fizice sau stres. Nu putea fi prevenita prin contactarea mai devreme a medicului sau prin luarea unei pastile.
Femeile cauta deseori motive pentru pierderea lor si vor analiza tot ce au facut, ceea ce duce la un sentiment acut de vina.
Mitul 2: se va intampla din nou
Rata de pierderi de sarcina este de 15% pentru femeile sanatoase sub varsta de 35 de ani. Daca ai pierdut o sarcina inainte de 12 saptamani, nu creste riscul de a avea o pierdere de sarcina ulterioara.
Odata cu avansul fiecarei saptamani de sarcina, riscul de pierdere descreste si cele mai multe incidente scad la sub 5% odata ce a fost inregistrata o bataie de inima si chiar mai mult dupa saptamana 12 de sarcina.
Daca ai avut 2 pierderi de sarcina la rand sau trei pierderi de sarcina in total, sugereaza ca exista un motiv medical pentru pierderile de sarcina si sunt recomandate teste amanuntite. Dar chiar si in cazul femeilor cu pierderi multiple de sarcina, majoritatea femeilor vor da nastere unui bebelus sanatos.
Mitul 3: toate sangerarile inseamna pierdere de sarcina
Cand vezi dungi roz pe hartia igienica, te gandesti automat la ce este mai rau. Femile devin anxioase cand experimenteaza spotting si sunt convinse ca va urma o pierdere de sarcina. Desi spotting-ul nu este un semn bun, nu inseamna intotdeauna ca urmeaza un avort spontan. Sangerarea usoara, mai ales daca nu este insotita de durere, poate veni din colul uterin sau tesutul vaginal si nu din uter. Pana la 12% dintre femei au sangerare in primul trimestru si vor avea in final un copil sanatos. Daca sangerezi, mergi la medic, insa nu dispera imediat.
Citeste care sunt cele mai comune cauze ale avortului spontan.
Cu 15% dintre sarcini care se termina in pierderea sarcinii, avortul spontan este considerat o complicatie des intalnita. Rata este si mai mare daca iei in calcul sarcinile chimice care se intampla in prima saptamana dupa menstruatia absenta. Odata cu marirea preciziei testelor de sarcina, aceste sarcini sunt identificate si cauzeaza tristete mamelor care trec printr-o pierdere timpurie de sarcina.
Daca ai trecut printr-o pierdere de sarcina, vorbeste cu medicul tau si impreuna veti stabili cum sa iti pregatest cat mai bine organismul pentru o sarcina ulterioara.
Sursa foto: hepta.ro