Nașterea produce o mulțime de traume la nivelul corpului mamei, din care rezultă oboseală care poate fi remediată doar prin odihnă. Dacă ai născut prin cezariană, vei avea nevoie de odihnă suplimentară, pentru ca rana să se vindece și corpul să se recupereze după operație.
Astfel, somnul după o operație cezariană este esențial pentru a rămâne sănătoasă și pentru a avea suficientă energie pentru a satisface cerințele nou-născutului.
Importanța somnului după operația de cezariană
O poziție corectă și confortabilă de dormit reduce orice presiune sau stres din zona unde a fost făcută operația. De asemenea, vei putea să te dai ușor jos din pat, vei putea să respiri mai bine și să dormi bine. Odihna scade tensiunea asupra mușchilor abdominali, care reduce, la rândul său, orice risc pentru incizie.
► Citește și: Câte operații de cezariană poate face o femeie?
De ce poate fi dificil să dormi bine după ce ai făcut cezariană?
Creșterea nivelului hormonal și a volumului abdominal în timpul sarcinii și după naștere afectează căile respiratorii, provocând astfel o afecțiune numită apnee obstructivă în somn (OSA). OSA ar putea duce la dificultăți de respirație, în timpul somnului. Aceste probleme combinate cu durerea considerabilă a cezarianei îngreunează somnul.
Care sunt cele mai bune poziții de dormit, după operația de cezariană?
Pe spate
În majoritatea cazurilor, dormitul pe spate este poziția cea mai confortabilă în primele zile, chiar săptămâni, după cezariană. Nu există presiune asupra inciziei când dormi pe spate. De asemenea, poți pune o pernă sub genunchi, pentru un plus de confort. Dezavantajele dormitului pe spate includ dificultăți în a coborî din pat sau a sta în picioare, deoarece această poziție poate pune presiune pe locul inciziei.
► Citește și: 10 lucruri de știut înainte de cezariană
Într-o parte
Dacă dormi în această poziție, nu pui presiune pe locul inciziei. Dormitul într-o parte ajută la fluxul optim de sânge și îmbunătățește digestia. Poți folosi perne pentru a-ți sprijini abdomenul și șoldurile. De asemenea, este cea mai bună poziție de luat în considerare, dacă ai probleme cu tensiunea arterială.
Cu partea superioară a corpului mai ridicată decât restul corpului
Poți susține partea superioară a corpului, dacă îți așezi mai multe perne de care să-ți sprijini spatele. Această poziție ajută la o respirație mai bună și, de asemenea, ușurează somnul, mai ales dacă ai OSA. Dacă nu te simți confortabil ridicându-ți întregul corp, folosește perne între genunchi și sub șolduri.
În poziție de șezut
Dacă niciuna dintre pozițiile de mai sus nu funcționează, poți încerca să dormi în timp ce stai pe canapea sau pe un scaun, folosindu-te de mai multe, pentru sprijin. Aceasta este o poziție temporară de somn, dar îți ușurează munca atunci când alăptezi.
► Citește și: Dragă mamă care ai născut prin cezariană…
Sfaturi pentru a-ți îmbunătăți somnul, în timp ce te recuperezi după operația de cezariană
Ai nevoie de mult somn pentru a-ți reveni rapid după operație. Iată ce poți face, pentru a dormi mai bine:
Respectă medicamentele pentru durere pe care medicul le-ar putea prescrie, pentru un somn sănătos. Cu excepția cazului în care medicamentele sunt prescrise de către un medic, nu lua niciun medicament pentru somn, mai ales dacă alăptezi.
Începe să faci exerciții ușoare, cu aprobarea medicului în prealabil. Plimbările scurte și exercițiile fizice ușoare stimulează circulația sângelui, tonifiază mușchii, scad stresul și accelerează procesul de vindecare, promovând astfel un somn bun.
A avea o dietă bine echilibrată este, de asemenea, esențială pentru vindecarea rapidă. Include alimente bogate în vitamina C și acizi grași omega-3 pentru a reduce inflamația și a promova recuperarea.
Bea suficientă apă și adaugă fibre în dieta ta, pentru a menține constipația departe.
► Citește și: Cezariana: 5 lucruri pe care nimeni nu ți le spune