Nutritia este esentiala in cursul sarcinii pentru ca influenteaza direct evolutia fatului. Dieta este cea care poate contribui substantial la evitarea unor probleme ale sarcinii si determina starea de sanatate si progresul viitorului copil, dupa nastere.
Dieta femeilor insarcinate este un subiect stufos, cu multe recomandari si multe sfaturi. Dar in esenta 4 sfaturi pentru dieta femeii gravide sunt cele mai importante, pentru ca sunt cele care fac diferenta neta intre o alimentatie sanatosa si una care implica riscuri pentru sarcina.
1. Mancare verde. Sarcina sanatoasa este dependenta de alimente de culoare verde - fructe si legume. Cele mai bune alegeri sunt spanacul, varza, salata, dovleceii si alte legume cu frunze verzi. Adauga strugurii, merele si toate celelate fructe care au coaja verde. In cursul sarcinii temeila dietei trebuie sa o reprezinte fructele si legumele pentru ca acestea au putine calorii, sunt bogate in nutrienti si aduc necesarul de vitamine si minerale.
Consuma legume si fructe care sunt bogate in proteine. Necesarul de proteine al femeii insarcinate este dublu. Asta inseamna: fasole, linte, soia, alume, nuci si avocado - toate excelente surse de proteine de foarte buna calitate.
2. Mananca curmale. Aceste fructe sunt o binefacere pentru femeile insarcinate. Sunt cea mai buna gustare, sunt o minunata sursa de minerale si glucide sanatoase, au fibre, sunt gustoase si usor de digereta. Curmalele sunt adevarate fructe binefacatoare ale sarcinii. Le poti manca proaspete, daca ai ocazia, sau uscate.
3. Bea lapte. Este o regula de care putine femei o stiu: in cursul sarcinii se conuma numai lactate integrale, niciodata lactate degresate. In plus femeile gravide pot consuma numai lactate pasteurizate. Laptele integral si lactatele integrale contin calciu si magneziul, doua minerale esentiale pentru procesul de osificare si formare osoasa. .
4. Evita alcoolul si cofeina. Alcoolul trebuie evitat in cursul sarcinii pentru ca printre efectele sale negative se numara aceea de a altera calitatea neuronilor fetali si, in plus, este o sursa majora de radicali liberi, toxici pentru evolutia fetala. Cafeaua nu este la fel de periculoasa, dar excesul de cafea poate creste tensiunea materna, dar si pe cea fetala. Oricum cafeaua trebuie restrictionala mai ales in primul trimestrul de sarcina.
Citeste si:
Greselile de nutritie cele mai frecvente ale femeii insarcinate