Sari la conținut

5 intrebari despre gravidele slabe

Mai degraba este privita cu ochi buni o femeie care a exagerat cu kilogramele in sarcina decat o slabanoaga cu burta. Chiar daca sunt perfect sanatosi si ea, si copilul.

 

Nu mai sunt gravidele ca pe vremuri, sa „profite” de sarcina ca sa-si faca toate poftele, la orice ora, fara sentimentul de vinovatie ca isi distrug iremediabil silueta sau ca-si afecteaza cumva bebelusul din burtica. Gravidele de azi au tendinta, mai degraba, sa-si cantareasca bine alegerile de stil de viata, sa manance normal, corect, calculat, sa aiba in vedere si perioada de revenire dupa nastere.

Exista, insa, femei pe care burta de gravida pare ca o perna sub tricou: falsa si intrusa in peisaj; gravide despre care nu-ti vine sa crezi ca sunt aproape de termen si pe care, ulterior, nu le crezi ca sunt lauze. Gravidele atat de subtiri incat atrag mereu atentia, intrebarile si sfaturile neavenite ale celor din jur. Daca te numeri printre acestea si esti satula de prejudecatile celor din jur, vezi ce a raspuns domnul doctor Andreas Vythoulkas, medic specialist Obstetrica-Ginecologie, la cateva intrebari arzatoare despre tine:

 

1 Toata lumea se ingrasa prea mult, eu - prea putin. In luna a opta am numai cinci kilograme in plus. Baietelul are doua kilograme la masuratori. E normal? Ar trebui sa mananc mai mult, ca si cantitate, sau sa suplimentez numai o anume grupa de alimente?

Este foarte important sa fie copilul in ordine din toate punctele de vedere; prin urmare, nu ne intereseaza kilogramele mamei in primul rand. Luna a opta poate sa insemne saptamana 32, si atunci greutatea copilului este normala; sau poate sa insemne saptamana 35, iar atunci vorbim despre o greutate putin sub limita a fatului. 

 

2 Ma ajuta multivitaminele?

Multivitaminele se iau in sarcina inca din trimestrul doi si numai la recomandarea medicului ginecolog. Acestea trebuie administrate in functie de cateva analize de sange pe care tot medicul vi le recomanda, potrivite fiecarui trimestru de sarcina.

 

3 Fatul are de suferit daca eu am atat de putine kilograme acumulate?

Exista femei gravide care acumuleaza in toata sarcina 5-7 kilograme si care nasc bebelusi de o greutate absolut normala; si exista gravide care se ingrasa 30 de kilograme si nasc copii cu putin peste doua kilograme si jumatate. Asadar, nu conteaza neaparat kilogramele acumulate de mama. Conteaza ca, la masuratori, copilul sa fie normal din toate punctele de vedere, inclusiv cel al greutatii.

 

4 Este posibil sa dezvolt unele afectiuni din cauza ca am luat prea putin in greutate? De exemplu, anemie? Sau hipertensiune (pentru ca nu sunt „echipata” sa car fatul)?

Nici una din afectiunile mentionate nu apare pe fondul unor kilograme prea putine acumulate in sarcina. Ele pot aparea oricum, indiferent de greutate. Se depisteaza cu ajutorul analizelor de sange specifice perioadei de sarcina si cu o monitorizare atenta a tensiunii arteriale, in special incepand din trimestrul doi.

 

5 De ce m-am ingrasat prea putin?

Cel mai degraba din pricina unei alimentatii lipsite de carbohidrati, dar este posibil sa fie si vorba despre un stres crescut. Sau despre un metabolism cu arderi foarte rapide, care se pastreaza si pe parcursul sarcinii.

 

Domnul doctor Andreas Vythoulkas, medic specialist Obstetrica-Ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie, acorda consultatii la clinicile private: Medsana, Academica, Intermedicas si Sanador din Bucuresti, precum si clinica Lotus din Ploiesti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto articol: en.emoi-emoi.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!