Sari la conținut

5 lucruri de invatat in maternitate

Or sa fie multe treburi noi de facut dupa ce vine bebe pe lume. Ia-o din timp cu invatatul si profita de expertiza personalului din maternitate.

 

Am facut cursuri Lamaze, am facut cursuri de puericultura, am citit „bibilia” de sarcina si nastere – „La ce sa te astepti cand esti insarcinata” (o recunosti, poate, mai bine dupa titlul in original: What to expect when you’re expecting), dar nu m-au pregatit in totalitate pentru primele momente de dupa nastere, cand nu ma invatasem, inca, cu ideea ca exista o persoana pentru care sunt responsabila. Sotul nu se pune. M-am dezmeticit, insa, repede si-am inteles ca in curand voi pleca acasa, sotul va pleca la serviciu, iar eu aveam de vazut de viata mea si a bebelusului de una singura. Unele probleme le-am prevazut si am cerut lamuriri personalului medical din maternitate, pe altele nu. Dar acum, privind in urma la cum s-au desfasurat lucrurile, iti recomand sa clarifici urmatoarele treburi cat stai in spital cu bebe dupa nastere:

 

Cum sa alaptezi corect. Sunt atatea probleme care tin de alaptat, incat e bine sa ceri ajutorul cat mai devreme posibil. Am auzit povesti oribile despre femei care au nascut in spitale de stat si unde asistentele le trageau brutal de sani ca sa iasa laptele. Nu trebuie sa fie asa. Dar nu trebuie sa fie nici cu ragade, cu resemnarea ca „nu am lapte”, cu canale infundate si febra laptelui, cu bebelus mofturos si mereu infometat pentru ca nu a fost mufat bine la san. Adreseaza toate aceste probleme personalului medical, cere ajutor. Nu este un serviciu extra pe care ti-l ofera, ci o obligatie a lor. Bineinteles, le este mai comod sa te ignore si sa hraneasca bebelusii cu lapte-formula cele 3-4 zile cat ii au in grija. Dar nu este normal asa! Daca simti ca nu o scoti la capat cu asistentele, cheama un consilier in alaptare sa te ajute la fata locului, ca sa ai un start bun. Nu te lasa inselata de colostrul care curge parca de la sine. Cand se va instala cu adevarat lactatia, e posibil sa-ti fie mult mai dificil cu alaptatul decat crezi.

Sursa foto: nurtureandnurse.co.uk

 

Cum sa speli bebelusul. Ce mare scofala, in teorie, nu? Cumperi cadita, cumperi produse de curatare pentru bebelus, termometru de apa (la inceput, sufli si-n iaurt), niste ratuste din cauciuc si zici ca te-apuci de treaba. Dar te panichezi de-ai vrea sa fugi rupand usa de la lift – asta daca nu te-ar durea, inca, unele parti ale corpului de la nastere. Cum sa speli chestia asta care nu sta locului, trebuie sa-i mai tii si capul, e ud si aluneca, n-are nicio independenta, nimic... Si sa cureti chiar toate pliurile pielii in timp ce – poate – urla cat il tin geamurile de la baie... Groaznic! Dar sa stii ca o sa-ti imbunatatesti metoda pe masura ce trec luni de zile in care te gandesti, stresata, la acest moment terifiant al zilei.

Sau poti sa rogi asistentele de la neonatologie sa-ti arate cum se spala bebelusul in maternitate. Si dupa ce o sa fii socata de modul cum il manevreaza fara menajamente si-l clatesc sub jetul de apa de la chiuveta, o sa prinzi atat curaj, incat subiectul n-o sa te mai streseze deloc acasa. Si frica de manevrat copilul, in general, nu va mai fi atat de prezenta.

 

Cum sa-i cureti buricul. O treaba tare infricosatoare ni s-a parut asta (si mai mult barbatului decat mie), desi ne-au aratat-o pe indelete in spital. Dar este foarte important sa prinzi curaj si sa-i cureti tu personal buricul, sub supravegherea asistentelor, cat sunteti internati, ca sa-ti „faci mana”. Oricum, treaba asta nu va dura decat 4-7 zile, asa ca n-ai mult de strans din dinti. Si oricum arata mai rau (grav) decat este in realitate. Atitudinea cu care pleci din start e foarte importanta. Asa ca implica-te in rutina zilnica de igiena a bebelusului inca din spital.

 

Sursa foto: forthoodpresscenter.com

Cat de gros sa imbraci bebelusul. Am nascut in cea mai torida perioada a verii si tot eram tentata (si indemnata de rudele mai in varsta) sa infofolesc copilul, ca el nu stie de capul lui si de vreun sistem de termoreglare. Pana mi l-au despuiat asistentele si m-au invatat cum sa-l imbrac corect, corespunzator temperaturii din salon si, respectiv, vremii de afara, cand aveam sa plec. Tine cont de parerile lor. Dar sa fie informatia verificata din mai multe surse, ca cine stie peste ce relicva de asistenta cu perceptii arhaice poti da pe holurile spitalului.

 

Cum sa-ti masezi burta. Te intrebi de ce-ai face asta? Pentru ca sa stimulezi contractiile uterului dupa nastere si sa opresti sangerarea lui. Medicul sau asistentele trebuie sa-ti spuna despre asta, altfel te paste o hemoragie crunta. Nici manevra de masaj nu este mai putin infioratoare decat aceasta perspectiva, dar ai avantajul ca detii controlul asupra situatiei. Mie mi-a fost prea scarba – fix asta e cuvantul – sa fac masaj pe acea burta flasca, astfel incat l-am rugat pe sot, cu cerul si cu pamantul, sa ma ajute. Prin urmare, in numele iubirii, m-a salvat de la hemoragie. Si in cateva ore mi-am pus acel brau care sa-mi stranga abdomenul la loc (vii cu el de-acasa, nu te gandi ca-ti dau asa ceva in maternitate).

 

Sursa foto articol: fountainvalleyhospital.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!