Astăzi este Blue Monday, cea mai tristă zi a anului. Psihologii spun că a treia zi de luni din fiecare an este ziua în care oamenii simt cea mai mare tristețe. În contextul zilei de Blue Monday, reamintim și de depresia postpartum, perioadă în care mămicile sunt vulnerabile și au cea mai mare nevoie de persoanele dragi lor.
Depresia postpartum (PPD) este foarte des întâlnită în rândul proaspetelor mămici, afectând una din șapte femei. Din păcate, depresia postpartum este ceva despre care prea puține mame vorbesc deschis, probabil din cauza stigmatizării și temerilor de a fi văzute ca fiind instabile sau nefiind „suficient de bune” pentru a-și îngriji bebelușii.
De aceea, atunci când mamele celebre folosesc rețelele sociale pentru a-și împărtăși experiențele, mesajul lor este cu atât mai puternic cu cât ele transmit că depresia postnatală este normală și că ea nu trebuie ascunsă.
Există o mulțime de mame celebre care au vorbit deschis despre depresia postpartum și despre faptul că au putut depăși această perioadă mai puțin plăcută din viața lor.
Iată câteva dintre poveștile lor:
Adele
„Cunoștințele mele despre depresia postpartum sau postnatală, așa cum o numim în Anglia, constau în faptul că nu vrei să fii cu copilul tău, că ești îngrijorată că ți-ai putea răni copilul sau că nu faci o treabă bună”, a explicat Adele într-un interviu pentru Vanity Fair, explicând de ce nu crezuse inițial că are PPD.
„Am simțit că am luat cea mai proastă decizie din viața mea”, a spus Adele. Acum, se simte confortabil să recunoască că a avut depresie postpartum foarte gravă, după nașterea fiului ei.
► Citește și: Știința ne spune: viața unei femei se schimbă total după ce aceasta devine mamă
Reese Witherspoon
„Am născut trei copii. După fiecare copil am avut o experiență diferită. După nașterea unuia am avut o formă ușoară de postpartum, iar la un alt copil am avut depresie postpartum severă, în care a trebuit să iau tratament medicamentos, pentru că pur și simplu nu gândeam deloc corect. La cel de-al treilea copil nu am avut deloc depresie postpartum.” Ea a precizat că a fost „complet scăpată de sub control” după nașterea primului ei copil, Ava Phillipe, iar cererea de ajutor a fost cheia pentru recuperarea ei.
Chrissy Teigen
Chrissy Teigen a vorbit într-un interviu pentru Net-a-Porter despre depresia postpartum pe care a trăit-o după nașterea fiicei sale, Luna, și despre sentimentul de vinovăție.
„M-am simțit vinovată pentru că aveam atât de multe resurse. John a fost grozav și de ajutor. Mama mea a fost aici... Mi-a fost rușine”, a spus ea. „Mi s-a prescris Lexapro (un antidepresiv) când eram adolescentă și apoi am renunțat la el, fără să mă gândesc că este un lucru real. Am crezut că toată lumea are probleme ca ale mele, ca și cum ar fi parte din viață.”
Chrissy Teigen a revenit la tratementul medicamentos și azi se simte mai bine ca niciodată.
Serena Williams
Tenismena a vorbit despre experiența ei cu depresia postpartum, după nașterea fiicei sale, scriind pe Instagram:
„Am simțit că nu sunt o mamă bună. Am citit mai multe articole care spuneau că emoțiile postpartum pot dura până la 3 ani dacă nu sunt tratate”, a explicat ea.
► Citește și: Depresia postpartum poate dura 3 ani după naștere, conform unui nou studiu
Ce a ajutat-o să treacă peste asta?
„Îmi place cel mai mult comunicarea”, a continuat Williams în postarea ei. „Discutând lucrurile cu mama mea, surorile mele, prietenii mei, m-au făcut să știu că sentimentele mele sunt absolut normale. Este absolut normal să simt că nu fac suficient pentru copilul meu.”
► Citește și: Devii o altă persoană după ce naști? Iată ce ne spune știința
Celine Dion
După ce Celine Dion a născut gemenii Nelson și Eddy, ea s-a simțit, în mod surprinzător, foarte copleșită. Celine Dion a declarat pentru revista GALA: „Un moment, o fericire extraordinară, dar oboseala se instala, iar eu plângeam fără motiv. Nu aveam poftă de mâncare și asta m-a deranjat. Mama a remarcat că am avut momente de lipsă de viață, dar m-a asigurat că acest lucru este absolut normal.”
Prințesa Diana
În 1995, Prințesa Diana a acordat un interviu aprofundat pentru BBC, cunoscut sub numele de Panorama Interview. În interviu, Diana a încălcat normele sociale intrând într-un domeniu tabu: depresia postpartum. Nimeni nu a vorbit despre asta în 1995 și, totuși, a fost una dintre cele mai admirate femei din lume, vorbind sincer despre un subiect interzis.
► Citește și: Admiră nou-născutul. Numai nu uita de mamă...
„Am avut depresia postnatală, despre care nimeni nu discută niciodată. Te trezești dimineața simțind că nu vrei să te dai jos din pat, te simți neînțeleasă.”, a spus ea pentru BBC.
Ea a adăugat: „Am primit tratament pentru depresie postpartum, dar știam că, de fapt, aveam nevoie de spațiu și timp pentru a mă adapta la toate rolurile diferite pe care le aveam. Știam că o pot face, dar aveam nevoie de oameni care să aibă răbdare și să-mi dea spațiu pentru a o face”.