Sunt o gramada de sfaturi, reguli si principii pe care o femeie insarcinata trebuie sa le respecte. Nu vorbim despre acestea. Vorbim despre cateva lucrui considerate banale, asa ca nu ti le spune nimeni.
Nu lua medicamente in exces chiar daca acestea sunt lipsite de efect in cazul sarcinii. Nu lua niciodata doze mai mari decat cele recomandate. De exemplu analgezicele simple cresc riscul de avort spontan.
Fereste-te de caldura. Metabolismul femeilor insarcinate este mult accelerat, iar mecanismele de termoreglare fac cu greu fata. Asa ca nu te expune la caldura, nu face efort in locuri calde, nu face sauna, nu face bai cu apa fierbinte si gestioneaza cu atentie expunerea la soare.
Hidratarea este o conditie pentru oricine, este o norma obligatorie pentru femeile insarcinate. De ce? Deshidratarea poate declansa travaliul mai ales in cazul sarcinilor trecute de sase luni.
Nu lucra pana in ultima clipa. Medicii recomanda cu insistenta femeilor insarcinate sa se opreasca din activitate cel tarziu la inceputul lunii a opta. Se considera ca a continua activitatea profesionala dupa aceasta etapa a sarcinii, indiferent daca este vorba despre o munca usoara la birou, reprezinta un risc prea mare pentru copil.
Sarcina expune corpul la un stres fizic foarte mare, asa ca nu este bine sa mai existe si alti factori de asemenea natura in aceasta perioada. In caz contrar, pot aparea complicatii precum nastere prematura sau o scadere a fluxului sanguin de la nivelul uterului. Stresul si sarcina sunt incompatibile.
Nu trebuie sa nu renunti la exercitiile fizice. Multe femei insarcinate se abtin de la a face miscare, ceea ce nu este nici pe departe o decizie inteleapta. Miscarea pana in luna a opta este necesara si recomandata. Miscarea nu trebuie sa fie intensa, dar este obligatorie. Cercetatorii arata ca femeile insarcinate care isi mentin activitatea fizica, facand miscare de cel putin 3 ori pe saptamana, timp de 30 de minute, ii ajuta pe micuti sa aiba o rata a batailor inimii sanatoasa.
Manaca peste. Desi multe gravide se feresc de peste, din cazua posibilitati de a acumula doze crescute de metale grele, foarte daunatoare fatului, unele soiuri de peste ajuta la sanatatea inimii fatului si la o buna dezvoltare a creierului. Alege pestii mai mici, pentru a te asigura ca nu au mercur si opteaza mai ales pentru ton sau pastrav. Oricum nu consuma peste de mai mult de doua ori pe saptamana.