In ultima vreme tot mai multe viitoare mame aleg sa nasca la maternitati private, platind un pachet de servicii. Acest lucru schimba cu mult situatia, permitandu-ti sa te interesezi care sunt conditiile, care sunt serviciile de care beneficiezi. Si, mai ales, iti permite sa vizitezi maternitatea, sa vezi cu ochii tai ce se intampla.
Iata care sunt 8 din intrebarile la care ar trebui sa primesti un raspuns:
1. In ce fel de camera sa iti rezervi loc
Desi camere cu un singur pat sunt mai scumpe, este posibil sa constati ca merita efortul financiar. Camerele cu un singur pat iti ofera, pe langa intimitate si posibilitatea de a sta cineva cu tine, sa te ajute. Ceea ce nu este putin lucru in perioada de recuperare, cand si cele mai marunte gesturi sunt dureroase.
2. Ce se intampla cu bebelusul imediat dupa nastere
Aveti aici o lista de proceduri la care este supus bebele dupa nastere. Sunt proceduri standard, care se fac in toate spitalele. Ce te-ar interesa pe tine sa stii este daca aceste proceduri se efectueaza in sala in care nasti, astfel incat bebelusul sa nu fie dus in alta camera. Conteaza si cat de curand este permis contactul piele pe piele si in cat timp te poti retrage cu bebelusul in camera ta.
3. Daca nasterea se face prin cezariana
Cat de curand este adus bebelusul mamei. Sunt multe cazurile in care dureaza si 12 ore, mai ales daca cezariana are loc seara.
4. Cati oameni sunt prezenti in sala in care nasti
Ar fi destul de dificil pentru tine sa realizezi tocmai in momentul nasterii faptul ca este posibil sa ai in camera pe langa asistenta, doctor care te viziteaza din cand in cand si cativa doctori rezidenti. Momentul in care vizitezi o maternitate este perfect ca sa te interesezi in ceea ce priveste gradul de intimitate din timpul nasterii.
5. Iti poti aduce apa, alimente de acasa?
Poate crezi ca este neimportant, insa vorbim despre o perioada de mai multe ore. In care iti va face foarte bine sa poti rontai ceva. De apa nici nu mai vorbesc, hidratarea este esentiala. Cel mai probabil, daca nu ai nimic la tine, poti ruga o asistenta sa te ajute dar si mai bine ar fi sa iti poti pune in bagaj, cand pleci de acasa.
6. Cat timp poate ramane cineva cu tine in rezerva dupa nastere
Regulile difera de la spital la spital, precum si in functie de tipul de rezerva pe care il ai. Uneori se mai intampla si sa se inchida ochii la anumite incalcari ale regulilor. Este posibil sa iti doresti ca sotul tau sa poata sta cu tine in prima noapte dupa nastere. Verifica daca se poate.
7. Consiliere alaptare
Nu exista spital care sa nu ofere acest serviciu, fie el de stat sau privat. Insa in ce consta mai exact depinde de la caz la caz si, adesea, de la persoana la persoana. Exista sesiuni / program de alaptat in grup impreuna cu un consilier in alaptare, vine el de la sine sa te viziteze dupa nastere, trebuie sa alergi in tot spitalul sa-l gasesti daca ai o problema?
8. Daca ai anumite preferinte.
V-am povestit anterior despre ce inseamna un plan al nasterii. Daca ai anumite cerinte / preferinte trebuie sa stii cum va reactiona maternitatea in care alegi sa nasti la ele - vrei nastere in apa, vrei prezenta sotului sau o doula, vrei sa nu faci vaccin bebelusului etc.
Desigur, acestea nu sunt singurele criterii dupa care alegi maternitatea in care vei naste. Conteaza si aparatura, serviciile pentru nou nascuti pe care le ofera, daca este aproape de casa ta, daca acolo lucreaza doctorul cu care vrei sa nasti.
Tu ce altceva ai mai vrea sa afli despre maternitatea in care vei naste?