Curentul de opinie care se manifesta de ceva ani in vest si care a ajuns nu de mult timp si pe meleagurile noastre, spune ca nasterea acasa este mai benefica pentru mama si copil. Indepartarea de mediul spitalicesc cu tot ceea ce inseamna acesta (atomosfera rece, inducerea gandului ca nasterea este o situatie de urgenta etc.) pare o idee din ce in ce mai atragatoare pentru multe femei.
Bineinteles, te poti gandi la o nastere acasa doar daca ai avut o sarcina fara nici un fel de probleme si ai o stare perfecta de sanatate. Desi cele mai multe mame nu vor face acest pas (in Romania cel putin procentul nasterilor acasa este insgnifiant), este bine sa cunosti cateva informatii utile despre nasterea acasa. Cine stie, s-ar putea sa ti se potriveasca manusa!
1. Vezi ce optiuni ai. Este foarte putin probabil sa gasesti un medic ginecolog care sa participe la o nastere acasa. Prin educatia primita, ei sunt invatati sa trateze nasterea ca un eveniment medical cu posibile complicatii. De aceea, cel mai probabil vei gasi o moasa care sa fie dispusa sa te ajute sa nasti acasa.
2. Alege o moasa cu multa experienta. Cand ii iei un interviu afla la cate nasteri a participat, atat ca prima mana cat si ca asistent al moasei sau medicului. Este bine sa te bazezi pe o persoana calificata care a participat la cel putin 100 de nasteri si care are un asistent care sa o ajute.
3. Intreaba moasa cat de familiarizata este cu situatiile de urgenta. Nu numai ca trebuie sa fie dotata cu echipament de urgenta, dar sa si stie ce trebuie sa faca in cazul posibilelor complicatii care apar. Trebuie sa aiba cunostintele si echipamentele necesare pentru a resuscita un nou-nascut, sa administreze medicamente pentru a opri o hemoragie postpartum sau pentru a sutura o rana grava.
In cazul unor astfel de urgente, ea ar trebui sa aduca solutii perfuzabile, butelie de oxigen si masti de oxigen pentru diverse marimi pentru sugari. Ea ar trebui sa aduca si masca si dispozitiv de oxigen pentru adulti (in cazul in care vei avea nevoie de unul), precum si materiale de sutura.
Citeste mai multe despre nasterea acasa.
4. Trebuie sa existe un plan de urgenta. In mod normal, moasa trebuie sa aiba o relatie directa cu un medic sau un spital, in cazul in care nasterea acasa nu merge conform planului. In cazul in care ea nu are un medic la care sa apeleze in caz de urgenta, vei fi transportata la spital si tratata ca un pacient de urgenta. Medicul si personalul nu vor sti nimic despre istoricul medical, si vor fi probabil foarte ingrijorati pentru tine si copilul. Asta va duce la foarte multe teste si interventii, exact ceea ce vroiai sa eviti in primul rand.
5. Gandeste-te unde vrei sa nasti si cine vrei sa participe. Daca esti prea departe de un spital poti naste la casa unui prieten sau a unei rude care sta mai aproape si astfel stai linistita ca poti ajunge repede la spital in cazul unei urgente. Nu exista reguli cu privire la cat de multi oameni pot sa fie prezenti la nastere. Totul depinde numai de tine.
6. Fa-ti inainte de nastere toate controalele si analizele in clinica. Cele care nasc acasa trebuie sa aiba un dosar cu toate aceste rezultate pentru ca, in eventualitatea unei complicatii, sa le predea medicului si sa nu mai treaca prin nenumarate teste. Si moasa va dori sa aiba aceste rezultate inainte sa nasti ca sa stie exact care este starea ta de sanatate.
7. Intelege ca exista un risc suplimentar. Conform unui studiu recent riscul de deces la nou-nascutii nascuti la domiciliu este aproape de doua ori mai mare ca in cazul celor care urmeaza sa fie nascuti in spital. Chiar daca exista un plan de urgenta pus la punct, se va pierde timp pretios cu drumul la spital. Femeile care experimenteaza mai des probleme cum ar fi hemoragie postpartum si travaliu prelungit.
8. Cauta on-line. Pentru a gasi o moasa care face nasterilor la domiciliu in Romania va trebui sa faci putina munca de cercetare. Un punct de inceput care sa te ajute in cercetarea ta este Colegiul Asistentilor Medicali si al Moaselor din Romania (www.oamr.ro).