Sari la conținut

9 alimente pe care sa le eviti in timpul sarcinii

Desi in sine niciun aliment nu iti provoaca tie sau bebelusului vreun rau atunci cand esti insarcinata, regula de baza fiind sa mananci cat mai divers, in ceea ce priveste modul lor de preparare este o alta problema. Anumite alimente pot transporta bacterii si atunci prepararea lor inainte de consum trebuie luata in calcul.

Ce sa eviti:

1. Pestele care are o cantitate mare de mercur. Intrucat poate cauza ulterior probleme de dezvoltare si comportament. Printre acestia se numara: pestele spada, rechinul, macroul, scrumbia. Puteti consuma pastrav si somon.

2. Fructe de mare care sunt insuficient prepatare termic, deoarece astfel ti se pot transmite bacterii, virusi si sa faci o toxiinfectie alimentara.

3. Ouale si carnea sunt printre alimentele recomandate in timpul sarcinii. Insa nu crude sau semicrude. Deci fara maioneza sau mezeluri crud-uscate, afumate. Totul trebuie sa fie bine copt.

4. Branza facuta din lapte nepasteurizat. Printre ele se numara Feta, Camembert si Brie. Cand mergi la tara nu ceda tentatiei de a bea lapte proaspat muls, fiindca este atat de sanatos! Ai grija si la branza de vaci luata de la tara, adesea ea nu este facuta din lapte fiert, ci proaspat, pus intr-o oala la prins. 

5. Fructe si legume nespalate. Pare sa fie de la sine inteles, dar nu chiar. Adica te poti surprinde adesea ca ai uitat sa le speli, fie ca presupui ca le-a spalat altcineva, fie ca pana la urma nu conteaza, doar sunt cele mai sanatoase alimente.

6. Prea mult ficat. Este adevarat ca nu multi ajung in aceasta situatie, dar daca ai o pasiune pentru acest aliment renunta. Ficatul contine multa vitamina A, care in cantitati mari produce defecte la nastere. 

7. Cofeina in exces. Asta nu inseamna ca trebuie sa renunti cu totul la cafea sau sa bei numai decof. Insa cafea dimineata, la pranz si seara este exclus fiindca ea trece in placenta si se maresc bataile de inima ale bebelui. 

8. Ceaiuri de plante. Efectele lor asupra femeilor insarcinate nu sunt inca studiate complet, insa o mare parte din ele provoaca contractii, alergii. Cel mai sigur este sa iti intrebi doctorul daca ai un ceai preferat si ai vrea sa continui sa-l bei. La fel, nu iti trata racelile prin ceaiuri pentru ca te-ai obisnuit sa bei un ceai cu musetel cu miere cand te doare in gat.

9. Alcoolul. Alcoolul trece direct in sange si de acolo in placenta. Nu exista studiu care sa arate ca este ok daca bei numai o anumita cantitate de alcool in timpul sarcinii. Din fericire, cei mai multi nici nu mai suporta mirosul de alcool, asa ca nu simt ca o pierdere. 

 

Nu cred sa existe persoane care in timpul sarcinii sa nu fi incalcat o parte din aceste reguli. Iar apoi, cand au avut ocazia, sa povesteasca despre faptul ca lucrurile nu stau asa, cazul lor fiind unul cu final fericit. Numai ca aici vorbim despre date statistice, posibilitatea ca sa apara probleme este mai mare daca nu mananci ceea ce trebuie. Si sa speli un mar nu este chiar asa de complicat!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!