Sari la conținut

9 lucruri pe care trebuie sa le faci dupa ce nasti

Cand esti gravida nasterea este momentul culminant, care rezolva toate problemele. Orice mamica iti va spune insa ca de abia dupa aceea incepe infinita lista cu lucruri de facut.

Ca sa va pregatim pentru primele saptamani dupa nastere, va prezentam o scurta lista cu lucruri pe care le aveti de facut. Unele sunt obligatorii, altele utile si de altele va veti bucura mai tarziu.

 

1. Faceti poze

Primele ore / zile este posibil sa nu va prinda intr-o dispozitie prea buna pentru pozat, insa nu ignorati asta. Va fi o imensa bucurie pentru voi sa le revedeti mai tarziu, indiferent cat de rau va inchipuiti ca aratati. Prima poza a bebelusului, prima poza cand il tineti in brate, prima poza cand alaptati, prima poza cand il duceti acasa, prima poza cand il vad bunicii sau fratii - toate sunt momente magice.

2. Anuntati prietenii / familia

Toti stau cu sufletul la gura sa afle cum va simtiti. Si nu prea indraznesc sa va contacteze de teama sa nu va deranjeze. Puteti sa le trimiteti un mesaj pe telefon cu cateva informatii pentru cei mai apropiati. Puteti sa puneti o poza pe facebook pentru a face 'marea intrare'. De obicei, toate acestea cad in sarcina tatalui, mama fiind prea ocupata.

3. Vorbiti cu un consultant in alaptare

Alaptarea nu este simpla, chiar si atunci esti la al doilea copil. Un consultant in alaptare te poate ajuta mult in primele doua saptamani, cand atat tu cat si bebele va obisnuiti cu procesul. In Romania exista un numar de consultanti in alaptare acreditati. Poti apela insa si la cei din maternitate. Toate maternitatile ofera acest serviciu. Totul este sa gasesti o persoana care sa aiba bunavointa si disponibilitate.

4. Fiti sigure ca aveti un pediatru

Nu este absolut necesar sa ai un pediatru in prima saptamana dupa nastere, mai ales ca in primele 3 zile bebelusul va fi bine monitorizat in spital si ti se va spune daca are nevoi speciale. Insa ulterior trebuie sa ai un pediatru pentru bebelus, preferabil unul care sa vina acasa. Stabileste imediat dupa nastere cand crede el ca este indicat sa va vada.

5. Copilul trebuie inregistrat la primarie

In termen de 15 zile de la nastere bebelusul trebuie sa fie inregistrat la primarie. Este posibil sa fie o actiune care ia mult timp si este obositoare, ca orice lucru birocratic. Partea buna este ca nu e intotdeauna nevoie sa fii si tu prezenta. 

6. Copilul trebuie declarat si la asociatia de locatari

Cel mai probabil este ultima ta grija, insa acum sunteti mai multi, aveti de platit o intretinere mai mare. Desi este adevarat ca daca nu o faci tu probabil se vor autosesiza ei, la un moment dat.

7. Ce parere aveti despre ideea de a scrie un jurnal?

Electronic sau pe un caiet, nu conteaza. Bebele iti ocupa acum toate gandurile, intensitatea trairii este foarte mare. Orice lucru, cat de mic, te poate duce de la fericire la ingrijorare maxima. Nu prea vei mai intalni in viitor aceasta perioada, asa ca de ce sa nu scrii? Mai tarziu vei savura aceste 'file'.

8. Cereti ajutorul

Oricat de mult ai tine la intimitatea ta si te-ar deranja prezenta unei alte persoane in casa atunci cand ai un bebelus mic acestea trec in plan secundar. Vei fi incantata sa iti faca cineva mancare calda si sa stea cu bebele cat timp faci dus. De fapt vei fi incantata sa ai cateva minute in care ai bratele libere, fara sa stii ca platesti pentru asta prin plansul sau.

9. Implicati-l pe tata

Cu cat mai repede, cu atat mai bine. Este posibil sa ai tendinta de a face singura tot ceea ce il priveste pe bebe, insa asta nu este benefic pentru nimeni. Tine minte ca nu este un singur mod de a face un bebe sa se simta in siguranta sau confortabil. Lasa-l pe tata sa isi creeze propriul tip de contact fara a interveni vesnic cu observatii de genul 'asa este mai bine'.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!