Senzatiile de disconfort pot aparea atat de des in sarcina, de la un punct incolo, incat e posibil sa te si obisnuiesti cu ele si sa nu le mai bagi in seama. Dar unele sunt adevarate semnale de alarma, de neignorat.
Oi fi citit tu mult despre sarcina, oi fi stat de vorba cu o multime de femei care au trecut prin asta, dar tot nu se compara cu trairea nemijlocita a acestei perioade, pline de senzatii noi. Pe unele le recunosti (sau incerci sa le ghicesti) din ce te-a prevenit medicul, din ce-ai citit si ce ti s-a povestit. Dar altele pot sa te faca sa te intrebi, destul de alarmata, daca este normal ce ti se intampla. Sau mai exista cazul in care te obisnuiesti atat de mult cu ideea de disconfort in sarcina, incat nici nu te mai sesizezi cand apare ceva nou si dureros. Pentru oricare din cele doua situatii, iata cateva semne care ar trebui sa te puna pe ganduri si sa te trimita la medic, macar pentru o intrebare:
Durere de mijloc
O durere puternica sau ascutita de mijloc sau in zona superioara a abdomenului (cu sau fara greata si/sau varsaturi) poate fi semn de indigestie, de arsuri gastrice, de toxiinfectie alimentara, gastroenterita. Totusi, daca ai trecut de jumatatea sarcinii, poate fi si semn de preeclampsie – o conditie destul de grava in sarcina, despre care poti citi mai multe aici.
Durere in josul abdomenului
O durere de oricare parte a abdomenului inferior poate sa fie semn de intindere de ligament – lucru foarte obisnuint in sarcina, de altfel; sau poate fi semne de sarcina ectopica, avort spontan, nastere prematura, dezlipire de placenta (de peretele uterului) sau embolizare (rupere) de fibrom uterin.
Febra
Febra, insotita sau nu de alte simptome de raceala sau gripa, trebuie foarte bine tinuta sub control in timpul sarcinii, dat fiind ca supraincalzirea organismului gravidei pentru o perioada lunga de timp afecteaza fatul. Daca nu exista si alte simptome de raceala sau gripa, e posibil sa fie o infectie, pe care medicul tau o va ataca, probabil, cu antibiotice. Cel mai bine mergi la urgente sau chemi salvarea daca termometrul arata peste 39 de grade Celsius.
Vedere in ceata si cu pete
Daca in a doua jumatate a sarcinii experimentezi: vedere dubla, vedere in ceata, pierderi de vedere, vezi pete sau luminite care dureaza mai mult de doua ore, mergi la doctor. Aceste tulburari de vedere pot fi semn de preeclampsie.
Maini si picioare umflate
Sigur, toata lumea stie ca sarcina iti umfla picioarele, in primul rand, apoi mainile si chiar fata. E din cauza acumularii de lichide in tesuturi si se intampla in ultimele luni de sarcina, cate putin, cate putin. Dar daca edemele apar brusc, sunt considerabile si sunt insotite de dureri de cap si probleme de vedere, e vorba tot de preeclampsie.
Sangerari vaginale
Sangerari foarte usoare (fara durere) pot aparea foarte des in primele saptamani de sarcina, fiind produse de hormonii care regizeaza ciclul menstrual. Dar sangerarile pot fi si semn de:
-
Sarcina ectopica, daca este vorba de sangerari nu arata precum menstra, au o culoare mai inchisa, si sunt insotite de dureri puternice intr-o parte a abdomenului;
-
Avort spontan, daca este vorba de sangerari abundente, insotite de dureri prelungite de abdomen si spate;
-
Placenta previa (placenta inserata jos), daca este vorba de sangerari bruste, fara durere;
-
Ruptura de placenta (separarea prematura a placentei de peretele uterin), daca sangerarile sunt in cheaguri;
- Nastere prematura, daca sangerarea este abundenta si te afli cel putin in saptamana 37 de sarcina.
Sete brusca si puternica
Daca simti asa ceva, iar urina ta este de un galben inchis, inseamna ca ai ajuns pana la deshidratare. Iar daca ti-e sete continuu si mergi la toaleta mult mai mult decat de obicei, e posibil sa fi dezvoltat diabet gestational.
Usturime la urinat
Este asociata, de obicei, cu infectia de tract urinar (UTI), care se manifesta si prin:
-
Urina este tulbure, are o culoare rosiatica si un miros pronuntat;
-
Ai temperatura mai ridicata decat de obicei;
-
Tremuri, ai frisoane;
- Ai dureri in zona pelvisului, intr-o parte sau in partea de jos a spatelui.
Mancarimi puternice ale pielii
Din cauza expansiunii atat de accelerate a pielii in timpul sarcinii, precum si din cauza revolutiei hormonale, mancarimile usoare sunt obisnuite in cazul gravidelor. E drept, se mai intensifica noaptea, din cauza caldurii, dar tot nu ajung la gradul de severitate al mancarimilor provocate de colestaza de sarcina; aceasta este o afectiune produsa tot de dereglarile hormonale, care incetinesc sau stagneaza fluxul bilei (secretia cu rol digestiv produsa de ficat), care se acumuleaza in exces si intra in circulatia organismului. Colestaza implica mancarimi intense, urina inchisa la culoare, scaune deschise la culoare si, uneori, icter (ingalbenirea pielii si a albului ochilor).
Sursa foto articol: huffingtonpost.com