Fiind in crestere, bebelusul tau a atins deja greutatea de aproximativ 200 de grame, avand majoritatea organelor si a sistemelor din corp deja diferentiate. Chiar daca are ochii inchisi el are capacitatea de a distinge umbre si lumini.
Cu ajutorul unui ecograf se pot distinge organele genitale externe.
In aceasta etapa bebelusul are scheletul format din cartilagii ce prezinta aceeasi consistenta ca si cea a cauciucului, urmand ulterior a se intari; tot in aceasta etapa se formeaza si mielina, care este substanta protectoare a maduvii spinarii.
Cu stetoscopul puteti asculta bataile inimii ale bebelusului, ele reprezentand un indicator al evolutiei sarcinii, respecvtiv al dezvoltarii copilului.
Se observa marirea uterului, care a ajuns deja la dimensiunea unui pepene galben, aceasta schimbare poate fi simtita si de dumneavoastra. Centrul de greutate al copilului se modifica. Se recomanda folosinta incaltamintei fara toc si foarte comoda. Se simte deja un surplus de greutate care se incadreaza in intervalul 2-6 kilograme.
In detrimentul unui surplus de energie de care dati dovada, se observa o crestere in abundenta secretiilor vaginale.
Areolele incep sa-si schimbe culoarea devenind aramii, concomitent cu crestere in marime a sanilor.
Chiar daca cremele hidratante sau uleiurile pentru copii au un efect mic in prevenirea sau diminuarea vergeturilor, dar ele au totusi un efect calmant, diminuand discomfortul provocat de mancarimea de pe coapse, abdomen si sani.
In aceasta etapa este momentul propice sa va programati pentru amniocenteza.