La cei aproape 15 cm lungime, copilasul dumneavoastra prezinta un strat de crema albicioasa numita vernix, ce are rol protector datorita faptului ca el sta mult timp in lichid amniotic. Pieptul bebelusului incepe deja sa se miste ascendent-descendent, mimand procesul de respiratie, dar el nu inspira, respectiv expira aer inca, ci doar lichid amniotic.
Ecografia mijlocului sarcinii se efectueaza in mod normal intre saptamanile 18 si 22 cu scopul de a monitoriza dezvoltarea copilului, respectiv pentru a observa daca exista anumite defecte din nastere, pentru verificarea placentei si a pozitiei cordonului ombilical, precum si a determina daca varsta fatului si data nasterii sunt exacte.
In timpul acestei examinari pot fi observate cu usurinta anumite miscari ale bebelusului, si anume : da din manute, strange pumnul, isi intinde manuta, este posibil chiar sa se observe cum isi suge degetelul. Noi va recomandam sa mergeti insotita de tatic la ecograf. Aceste imagini sunt primele imagini cu copilasul dumneavoastra, nu uitati sa le adaugati in albumul foto.
Bebelusul se poate recunoaste acum daca este baietel deoarece organele genitale sunt usor observabile, iar daca este fetita, atunci uterul, vaginul si tuburile falopiene sunt deja conturate. In functie de pozitia bebelusului in uter, exista cazuri in care organele genitale ale baiatului sa fie daca nu greu atunci imposibil de recunoscut, implicand astfel nerecunoasterea cu exactitate a sexului viitorulu dumneavoastra copil.
In mod normal ecogerafia poate determina prezenta a doi sau mai multi feti, in caz contrar, cu ajutorul testului Doppler, se pot auzi daca sunt sau nu mai multe batai de inimioare.
Primele simptome de recunoastere daca sunt sau nu mai multi feti, sunt : uterul dvs este mai mare decat in mod normal, simtiti activitate mai mare decat in mod obisnuit, scaderea substantiala a nivelului de fier din sange (se observa la analize), istoria genealogica a familiei dumneavoastra (existenta gemenilor in familia dvs sau a tatalui), copilul a fost conceput in urma unui tratament de fertilitate.
Se recomanda miscare in timpul sarcinii, chiar daca nu sunteti obisnuita sa faceti sport, incercati totusi sa faceti o plimbare in fiecare zi, sau daca aveti posibilitatea sa incercati sa innotati. Rolul activitatii in timpul sarcinii este acela de a va mentine conditia fizica, si de a va pregati pentru o nastere mai usoara.
Se observa faptul ca deodata nu va mai vin pantofii, fapt care se datoreaza retinerii apei in corp. In urma unor studii s-a determinat faptul ca multor femei le creste numarul de la pantof cu 1/3 de masura cu fiecare copil nou nascut, ba mai mult, aceasta crestere mentinandu-se si dupa nastere.