Copilul dumneavoastra are acum plamanii si tractul digestiv aproape complet dezvoltat, si pe parcurs, el se va opri din cresterea in lungim, dar va continua sa ia in greutate.
Este posibil ca el sa perceapa, din punct de vedere vizual, ce se intampla in uter, distingand lumina si chiar sursa acesteia. Daca ar exista o sursa de lumina lumina in burta, bebelusul ar putea sa-si deplaseze capul in directia acesteia sau chiar sa incerce sa ajunga la ea. Unii oameni de stiinta sustin ca expunerea fatului la o sursa de lumina, stimuleaza dezvoltarea vederii, dar nu va imaginati ca bebelusul sa aiba o vedere impecabila in momentul nasterii, nou nascutii fiind capabili sa vada la o distanta de 20-30 cm.
Volumul lichidului amniotic se va diminua concomitent cu cresterea fatului, ulterior diminuandu-se si spatiul din uter.
Datorita fenomenului de crestere atat al dumneavoastra cat si al bebelusului este foarte posibil ca respiratia sa va fie afectata, adica sa simtiti ca nu mai aveti aer sufucient, fapt ce se datoreaza uterului care exercita o presiune asupra diafragmei.
Tocmai a ajuns la o greutate aproximativa de 1,8 Kg si nu se mai misca asa de mult; plamanii sunt in procesul de maturizare si se formeaza surfactantul, o substanta care previne colabarea sacilor alveolari dupa nastere.
Si-au facut aparitia primele unghiute.
Este capabil sa va recunoasca vocea, de aceea noi va incurajam sa-i cantati, sa-i vorbiti, sa-i povestestiti despre universul in care va intra in curand, impreuna cu partenerul dumneavoastra.
In apropierea celei de-a 34-a saptamani, capul bebelusului se muta in pelvis, cu scopul de a se pregati de nastere, fapt ce iti va facilita respiratia.
Arsurile la stomac si indigestiile devin un lucru obisnuit, incercati sa mancati mai des si cate putin, si beti multe lichide. Veti incepe sa mergeti clatinat, deoarece sarcina va slabeste ligamentele din pelvis, permitand bazinului sa se dilate pentru a face mai mult loc pentru bebelusul dumneavoastra.