Bebelusul cantareste acum aproximativ 2,2 kg si are o lungime de 50 cm.
In cazul in care nu s-a intors inca cu capul in jos, nu e prea tarziu sa o faca acum. Doctorul monitorizeaza cu atentie pozitia fatului in saptamanile ce vor urma, pentru ca acesta isi poate modifica oricand pozitia.
Cutia craniana a bebelusului este inca moale si nu este complet inchisa, unul din motive fiind acela ca poate iesi mai usor, in schimb, restul sistemului osos s-a intarit. Pielea sa incepe sa devina mai putin rosie si ridata.
Daca copilul dumneavoastra este baiat, testiculele ar trebui sa fie pozitionate la locul lor. Ochii lui sunt deschisi cand este treaz si inchisi cand doarme.
In cazul in care este primul dumneavoastra copil, trebuie sa stiti urmatoarele: capul copilului se poate repozitiona in pelvis in aceasta saptamana, exercitand astfel o presiune pe cervix. Daca sunteti la a doua nastere, este posibil ca acest lucru sa se intample cu o saptamana inainte de nastere iar pentru alte femei asta nu se intampla decat in timpul nasterii.
Se observa ca incheieturile si picioarele va sunt inflamate catre sfarsitul zilei. Retentia apei, denumita edem, este mai pronuntata vara si spre sfarsitul zilei, dar in mod surprinzator, hidratarea corecta, poate ajuta la reducerea edemelor.
Organismul dumneavoastra si al copilului in special rinichii au nevoie de multe lichide. Daca incep sa ti se umfle mainile sau fata, ia legatura imediat cu medicul tau, poate fi un semn de preeclampsie.
Iata care sunt semnele nasterii premature:
· crampe de genul celor din timpul menstruatiei (uneori insotite de diaree, indigestie, stari de voma)
· scurgeri vaginale apoase, rosiatice sau maron (uneori precedate de eliminarea unui dop de mucus)
· scurgeri de lichid amniotic din vagin