Sari la conținut

ABC-ul alaptarii

Fiecare mama trebuie sa stie cateva lucruri de baza despre alaptare.

Alaptarea este cel mai bun mod de alimentare pentru cresterea copilului. Laptele matern contine toti nutrientii esentiali (proteine, zahar, grasimi, vitamine si minerale). Nu necesita nici un fel de  pregatire si este deja livrat la temperatura corecta.

Si un alt aspect extrem de important este acela ca laptele unei mame contine anticorpi care protejeaza copilul de bolile infectioase si ii ofera o imunitate foarte puternica.

Pe masura de alaptezi vei invata sa iti cunosti si mai bine copilul si vei recunoaste ai usor semnalele lui. Il poti alapta ori de cate ori ii este foame, fara o regula prestabilita si chiar daca este bolnav (aceasta este una din dilemele multor tinere mamici).

In timpul primelor sase luni, un copil se hraneste exclusiv cu lapte, iar dupa sase luni, hrana lui poate fi variata pentru a se asigura ca primeste toate substantele nutritive de care are nevoie. Un copil este alaptat la 3 sau 6 ore, imediat dupa nastere. La inceput, se poate ca bebelusul sa aiba probleme in stabilirea unei pozitii corecte de supt, poti simti dureri atunci cand suge sau ca laptele nu ii este de ajuns. Nu iti face griji, continua sa-l alaptezi si lucrurile vor reintra incet incet in normal. Durata de timp in care un copil se hraneste variaza de la copil la copil. Hraneste-l din amandoi sanii, unul dupa celalalt.

Hraneste-l cam de sase ori pe zi in prima luna si incearca sa reduci treptat numarul de mese.  Un copil trebuie hranit in functie de nevoile lui. El trebuie sa creasca cu 150-200 de grame pe saptamana.

Ce fel de reguli igienice trebuie sa urmezi?

Trebuie sa speli sanii cu apa si sapun zi cu zi si sa ii usuci cu atentie. Spala-ti mainile inainte de hranirea copilului. Spala si usca sanii dupa aceea si protejeaza-i cu un tifon curat sau o panza de bumbac pana la masa urmatoare. Din cand in cand, in primele saptamani de lactatie, sanii pot fi tari si se pot inrosi. Pot aparea ragadele, fisuri mici si dureroase. Nu intrerupe alaptarea, dar mergi la medic cat mai curand posibil. Daca ai indoieli cu privire la sanatatea ta, la cum sa hranesti copilul si la igiena lui, vorbeste cu medicul pediatru.

Medicamentele in timpul alaptarii

Aminteste-ti o regula simpla. Tot ceea ce inghiti merge in lapte. De aceea nu trebuie sa iei medicamente fara acordul medicului. El este singurul care stie care sunt medicamentele inofensive pentru bebelus.

Alimentatia mamei

Dieta mamei trebuie sa fie cat mai variata, dar nu excesiv de abundenta. Carnea, pestele, branza, legumele si fructele sunt esentiale. Mananca fructe si legume zi cu zi. Variaza dieta de zi cu zi. Aminteste-ti ca ceea ce mananci face laptele copilului. Din acest motiv, evita alimentele care au un miros rau (de exemplu ceapa, usturoi, conopida si condimente) si pot da alergie copilului (de exemplu crustacee, carnati si oua). Nu bea mult lapte, deoarece poate da alergie la copil. Bea multe lichide pentru a evita constipatia si pentru a creste cantitatea de lapte: sucul de fructe proaspete contine vitamine si minerale care sunt esentiale pentru tine si copilul tau. Evita sa bei cafea sau alcool deoarece pot fi daunatoare pentru cresterea copilului. Fumatul trebuie sa fie absolut exclus, deoarece este extrem de daunator pentru copilul tau. Bebelusii care traiesc cu fumatorii au frecvent tuse, bronsita si astm. Din acest motiv, nu fuma intr-un loc in care exista copii.

Citeste si primii pasi in alaptare.

Daca nu ai suficient lapte

Cand laptele nu este suficient pentru copil poti folosi si lapte praf. In farmacii exista diferite tipuri de lapte praf (pulbere si lichid), care sunt asemanatoare cu laptele mamei (lapte natural). Vorbeste cu medicul pediatru si hotarati impreuna daca bebelusul are nevoie de supliment sau nu si daca da, ce tip de lapte sa ii dai. Nu uita! Biberonul si tetinele trebuie spalate si sterilizate inainte de utilizare.

Poti steriliza biberoane si tetine intr-unul din urmatoarele moduri:

  • Pune la fiert o oala de apa si fierbe 20 de minute biberoanele si 10 minute tetinele.
  • Cumpara de la farmacie o solutie de sterilizare gata preparata si lasa biberoanele si tetinele in ea pentru cel putin doua ore.

Aminteste-ti! Laptele matern este cel mai bun! Hraneste bebelusul cat de mult poti de la san. Alterneaza cu lapte artificial numai atunci cand nu este suficient.

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!