Sari la conținut

Achizitii ale copilului in etapa prenatala

De-a lungul celor noua luni de dezvoltare intrauterina, in cursul evolutiei: embriogeneza si dezvoltarea intrauterina a fatului, fiinta umana se dezvolta de la stadiul de celula la cea de organism unitar.

Prima luna de sarcina, din momentul conceptiei, este luna in care are loc prima mutiplicare celulara si formarea elementelor din care se vor forma organele interne, organele de simt, sistemul nervos si membrele.

La doua luni ecografia pune in evidenta evolutia embrionului si viabilitatea acestuia, fiind remarcata o anumita agitatie motrica a acestuia, cu pulsatii spasmodice care castiga treptat in amplitudine, intensitate si frecventa.

La doua luni si jumatate se inregistreaza unele batai propriu-zise si zbateri ale corpului. Inima pulseaza desi nu exista un sistem circulator format si nici sange. Tot in acest moment, la circa doua luni si jumatate de sarcina apar si primele miscari respiratorii ca parte esentiala in procesul de formare si dezvoltare a aparatului respirator.

La trei luni mugurii memebrelor sunt formati si activitatea cardiaca a embrionului este mult mai coordonata, inima fiind integrata intr-un sistem circulator functional, de tip embrionar.

La inceputul lunii a patra de sarcina exista o activitate motorie independenta a membrelor superioare, care continua procesul de evolutie si formare, iar pana la finele acestei luni de sarcina si membrele inferioare se misca coordonat sub efectul primelor impulsuri nervoase "de proba" trimise de encefalul in plin proces de formare.

Procesul de formare a viitoarei fiinte continua pana in momentul nasterii si se definitiveaza dupa, dar la inceputul luni a cincea de sarcina se poate spune ca toate structurile organice sunt formate, dupa cum toate detaiile anatomice exterioare sunt prezente si pozitionate la locul lor fiziologic. Ceea ce urmeaza este dezvoltarea lor si maturizarea pana la nivelul la care sa permita supravietuirea in mediul extrauterin. In consecinta la cinci luni fatul are miscari coordonate ale membrelor inferioare si superioare, suficient de puternice pentru a fi percepute de clar si fara dubii de catre mama. La finele celei de a cincea luni de sarcina miscarile fetale vor putea fi simtite si de catre alte persoane, prin palparea abdomenului femeii insarcinate.



De la finele lunii a sasea miscarile fetale sunt din ce in ce mai puternice, mai coordonate si mai bine percepute de mama. Bebelusul din burica are perioade de somn si perioade de activitate, dupa cum la sfarsitul celui de al doilea trimestru de sarcina, bebelusul poate reactiona la sunete, la vocea mamei si deci se poate spune ca interactioneaza cu aceasta. Cert este ca bebe din burtica percepe vocea mamei ca fiind vocea esentiala pentru el, in conditiile in care ritmul cardiac intrauterin al fatului creste la auzul vocii materne. Interesant este ca tot prin luna a sasea, se poate detecta, cu aparate speciale, chiar o anumita activitate a aparatului fonator, sub forma unor asa numite "tipete fetale".  Nu este vorba de sunete, ci de exercitii de tipat pe care bebelusul le face fara zgomot ca urmare a lichidului amniotic.

In cursul lunii a saptea toata activitatea motorie intrauterina se amplifica. Practic la inceputul lunii a saptea de sarcina copilul devine viabil, si cu un anume ajutor medical poate supravietuii aproape fara probleme in mediul extrauterin.

In cursul lunii a opta si a noua de sarcina activitatea motorie scade ca urmare a faptului ca micutul nu mai are loc pentru "joaca". Acesta continua achizitiile in perioada prenatala prin familiarizarea cu vocile frecvente din jurul mamei pe care bebe din burtica le aude foarte bine si prin exersarea reflexelor de intoarcere a capului dupa lumina.

Se poate spune ca in momentul in care un copil vine pe lume are in spate o lunga experienta de viata, daca este sa raportam valoarea si complexitatea achizitiillor copilului la intervalul celor noua luni ale vietii intrauterine.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!