Cauza principala a acneei atunci cand esti insarcinata este data de nivelurile crescute de hormoni din primul trimestru. Acestea duc la cresterea cantitatii de uleiuri naturale produse de catre piele. Este greu de prezis cine va dezvolta acnee in sarcina. Ai un risc mai mare daca ai un istoric de puseuri de acnee la inceputul ciclului menstrual. Daca nu dezvolti acnee in timpul primului trimestru, este putin probabil ca vei avea eruptii in al doilea sau al treilea trimestru .
Gestionarea acneei atunci cand esti insarcinata poate fi dificila. Asta pentru ca multe tratamente „clasice” ale acneei vin cu un risc ridicat de malformatii congenitale. Nu este indicat sa folosim cremele medicinale folosite in mod normal in cazul acneei deoarece, in timpul sarcinii, toate substantele aplicate pe piele se pot absorbi si pot ajunge la fat.
Cel mai bine este sa adoptam o atitudine relaxata fata de aceasta problema si sa ne ingrijim pielea cat mai bine.
- Spala-ti fata de maxim doua ori pe zi sau dupa transpiratie abundenta.
- Atunci cand te speli, foloseste o solutie demachianta fara alcool si un scrub bland, fara ulei.
- Foloseste un prosop (dar schimba-l de fiecare data cand te speli pe fata) si dischete demachiante de bumbac.
- Dupa spalare, clateste pielea cu apa calduta. Apoi tamponeaza usor si aplica crema hidratanta.
- Evita supra-curatarea fetei. Se poate suprastimula productia de ulei a pielii.
- Spala-ti regulat parul. Daca ai tenul gras, cel mai bine este sa folosesti un sampon de zi cu zi. Evita aplicarea spumei de par sau gelului prea aproape de linia de demarcatie a parului.
- Mai presus de toate, abtine-te de la a stoarce cosurile! Acest lucru duce de obicei la cicatrici permanente. Daca ai porii infundati este cel mai bine sa apelezi la un tratament facial profesional.
Solutii periculoase
Trecem in revista cateva dintre substantele folosite in mod uzual pentru tratarea acneei, dar care in cazul sarcinii pot avea efecte periculoase asupra fatului.
- Isotretinoin este un medicament luat pe cale orală, care a revoluționat modul de tratare a acneei severe. Este deosebit de periculos atunci când sunteți gravidă deoarece poate afecta fatul și poate provoca malformatii congenitale grave .
- Terapia cu hormoni. Organismul tau trebuie sa gestioneze singur productia de hormoni in aceste momente si nu este cazul sa intervii cu tratamente.
- Tetraciclina. Antibioticele cum ar fi tetraciclina, doxiciclina si minociclina pot inhiba cresterea oaselor si decolorarea dintilor permanenti.
- Retinoizii de actualitate, cum ar fi adapalen, tazaroten și tretinoin. Aceste produse sunt similare cu isotretinoin și ar trebui evitate în timpul sarcinii. Deși studiile arată că cantitatea de substanta absorbita prin piele in cazul acestor medicamente este scăzuta, există teama ca ar putea reprezenta un risc crescut de malformații congenitale.
- Din aceleași motive, unii experti sunt împotriva tratamentelor care contin acid salicilic, un ingredient gasit in multe produse care se elibereaza fara reteta.