Sari la conținut

Acneea in timpul sarcinii

Acneea in timpul sarcinii este o suferinta frecventa, efect al hormonilor de sarcina, dar foarte neplacuta. Acneea in cursul sarcinii nu apare doar daca in adolescenta ai avut aceasta problema. Poti avea neplacuta surpriza de a avea o explozie acneica chiar daca ai un istoric medical de acnee.

Ceea ce trebuie spus in primul rand este ca acneea in cursul sarcinii dispare la fel de repede cum apare, dar dupa ce sarcina ajunge la termen. De regula tenul revine la normal in circa doua-trei luni dupa nastere, cand se restabileste echilibrul hormonal. Medicii sustin ca daca vei alapta dupa nastere, problemele vor dispare chiar si mai repede, iar starea generala a tenului se va imbunatatii.

Ce este acneea in timpul sarcinii si cum se manifesta?

Acneea este o boala inflamatorie a pielii care se caracterizeaza prin aparitia unor cosuri (pustule, papule) sau puncte negre (comedoane), cu precadere la nivelul tenului, care se inflameaza si apoi supureaza. Chiar se considera ca acneea apare doar pe fata, in realitate, este o afectiune care afecteaza si alte zone ale corpului - scalpul, gatul, sanii, spatele, zona inghinala si posteriorul.  

Care sunt cauzele?

Exista doua mari cauze principale. In primul rand fluctuatiile hormonale (cresterea nivelului de progesteron), stimuleaza glandele seboree ceea ce determina aparitia cosurilor. A doua cauza importanta este acumularea de lichide in organism (retentia de apa) si implicit de toxine ceea ce stimuleaza aparita cosurilor.

Tratament

Tratamentele exista dar sunt deseori cu eficienta redusa. Important de spus este ca produse antiacneice si tratamentele medicamentoase impotriva acneii sunt categoric interzise in sarcina. Cea mai buna metoda de a lupta impotriva acestei afectiuni este sa te ingrijesti corect pielea. Spala-te pe fata si pe corp de cel putin doua ori pe zi, cu apa si sapun usor, pentru piele sensibila, fara chimicale. Nu folosi un burete pentru a te spala pe gat, spate, piept sau in alte zone in care se manifesta acneea, deoarece poti irita in plus pielea si favoriza intinderea leziunilor.

Este important sa continui sa iti hidratezi pielea dupa fiecare baie, dar sa fii atenta la ce produse folosesti. Lotiunile sau cremele de corp grase, bazate pe uleiuri esentiale, incarca pielea si agraveaza acneea.

O buna solutie este sa tratezi acneea din timpul sarcinii din interior. Asta inseamna o foarte buna hidratare si o alimentatie corecta, bogata in minerale si vitamine din surse naturale. Consuma cat mai multe alimente bogate in vitamina A, esentiala pentru sanatatea pielii. Printre cele mai recomandate sunt laptele, pestele, ouale sau morcovii.

Citeste si:

Efectele secundare ale contraceptivelor
Pielea si sarcina
Tratamentele cosmetice in timpul sarcinii

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!