In principiu toti aditivii pot avea efecte secundare in cursul sarcinii, motiv pentru care medicii recomanda femeilor insarcinate o alimentatie cat mai naturala cu putinta si evitarea tuturor preparatelor industrializate. Exista insa aditivi ascunsi care sunt adaugati inclusiv in alimentele sanatoase.
Despre acestia din urma se crede ca sunt cei mai periculosi. In primul rand pentru efectele lor, in al doilea rand pentru ca fiind ascunsi in alimente ii consumam fara sa fim neaparat constienti, deseori in cantitate mare.
Acesti aditivi trebuie evitati in cursul sarcinii. Cum? Citeste cu atentie eticheta produselor alimentare pe care le cumperi.
Colorantii. Unii aditivi, precum colorantii cu numarul 2 (pentru albastru) si numarul 5 (pentru galben), sunt obtinuti cu ajutorul petrolului. In unele tari, acesti coloranti sunt interzisi pentru ca ei pot provoca afectiuni grave, precum cancerul si pot produce modificari ale ADN-ului fetal. Cel mai bine este sa alegi alimente care au in continut coloranti naturali, organici.
Uleiul vegetal brominat. Acest tip de ulei contine bromina, o substanta care se gaseste in solutiile folosite impotriva flacarilor. Aceasta este legata de o problema precum afectarea memoriei. Bromina este folosita si ca emulsificator in sucuri si in bauturile consumate de sportivi. In cursul sarcinii aceste substante afecteaza ireversibil procesul de formare al neuronilor.
Caramelul. Acest colorant banal este obtinut prin incalzirea zaharului si amestecarea lui cu amoniacul. In doze mici este inofensiv, dar consumat constant (paine cu aditivi, sucuri, prajituri) poate avea efecte nefaste asupra embrionului si fatului.
Hidroxianisol butilat. Acesta este un conservant derivat din petrol. El nu mai este introdus in multe condimente, gasindu-se alte solutii mai bune si mai sanatoase. Aceasta substanta pastreaza gustul unor alimente pentru mai mult timp, dar si el poate duce la aparitia cancerului, iar in cazul femeilor insarcinate poate duce la modificari ale ADN-ului fetal, fapt care poate duce la grave probleme de sanatate pentru copil.
Citeste si:
Chimicalele si sarcina
Chimicale periculoase pentru sarcina
Articole relationate
9 Mituri despre sarcină și frig – Demontate!
Sarcina este o perioadă plină de sfaturi contradictorii și mituri. În sezonul rece, multe idei eronate despre impactul frigului asupra sănătății gravidelor pot...
Cum să gestionezi conflictele între frați fără să creezi rivalitate. Ce spune expertul Laura Markham
Rivalitatea între frați este o realitate în multe familii, însă modul în care părinții gestionează aceste conflicte poate face diferența între o relație...
Reacția Ministrului Sănătății după ce un băiat de 16 ani a murit la camera de gardă a Spitalului din Târgu-Jiu, fiindu-i refuzată operația
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că medicul chirurg de la Spitalul de Urgență din Târgu Jiu ar fi trebuit să opereze copilul de 16 ani care a...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu