Sari la conținut

Ai grija ce ceai bei in sarcina

Odata cu venirea iernii tanjesti dupa o ceasca de ceai fierbinte si aromat. Dar femeile insarcinate ezita sa bea ceaiurile cu care s-au obisnuit de atatia ani de zile, mai ales daca sunt cu cofeina. Este ceaiul oare sigur in sarcina? Si daca da, care sunt tipurile de ceai sigure in sarcina?

Sa beau sau sa nu beau?


Poti rasufla linistita, in general ceaiurile din plante sunt sigure si benefice in sarcina, atata timp cat nu se depasesc dozele indicate.

De exemplu, daca bauturile cu cofeina are un efect diuretic, scad absorbtia de nutrienti si au un efect direct asupra glandelor suprarenale, ceaiurile din plante au un efect nutritiv, hidrateaza si hranesc corpul in timpul sarcinii. Au vitamina C si antioxidanti si te ajuta sa scazi nivelul de stres si anxietate. Unele te pot ajuta cu reducerea greturilor matinale si chiar sa iti pregateasca uterul pentru sarcina.

Deci care este lista cu ceaiuri sigure?

1. Ceai de ghimbir

Usureaza greata (la revedere, greturi matinale!). Ajuta procesul de digestie si amelioreaza problemele de stomac. Este de ajuns sa pui patru sau cinci felii de radacina de ghimbir proaspat la o cana de apa proaspat fiarta si ai voie sa bei maxim trei cesti pe zi.

2. Ceai de urzica

Ofera un nivel ridicat de fier, magneziu si calciu si este un ceai nutritiv genial pentru a-l savura pe perioada sarcinii. Rezuma-te la una sau doua cani pe zi.

3. Ceai din frunze de zmeura

Acest ceai se pregateste uterul pentru travaliu si previne hemoragia post-partum. Este de asemenea bogat in calciu si magneziu si este sigur de baut incepand al doilea trimestru. Este bine sa bei o cana pe zi pana la 24 de saptamani, apoi doua cani pe zi pana la 30 de saptamani si apoi patri cani pe zi in saptamana 37.

4. Ceai din frunze de papadie

Acest ceai este minunat catre sfarsitul sarcinii atunci cand retentia de lichide este o problema. Ceaiul de frunze de papadie este bogat in potasiu si are un efect diuretic bland, dar eficient. Ar fi bine sa adaugi frunzele de papadie la un alt ceai, deoarece are un gust usor amar, ierburi.

5. Ceai de menta

Ceaiul de menta este perfect pentru relaxarea muschilor stomacului si ajuta la linistirea stomacului deranjat, precum si la ameliorarea gretei si varsaturilor comune la inceputul sarcinii.

6. Ceai rooibos

Ceaiul de rooibos este foarte indicat in timpul sarcinii. Nu are cofeina, contine calciu, magneziu si o multime de antioxidanti. De asemenea, are efecte pozitive asupra digestiei si poate ajuta la linistirea colicilor si refluxului la bebelusi (daca alaptezi). Copiii pot bea si ei rooibos si este minunat cu lapte si putina miere.

Ceaiuri de evitat in timpul sarcinii

Conform cercetarilor, consumul de cofeina in timpul sarcinii (in special peste 200 mg) a fost legat direct cu greutatea redusa la nastere. Conform acestui studiu „cofeina este absorbita rapid si traverseaza bariera placentara. Dupa ingestia de 200 mg cafeina, fluxul de sange in placenta se poate reduce cu 25%. Citocromul P450 1A2, enzima principala implicat in metabolizarea cofeinei, este absenta in placenta si fat."

Aceasta cercetare ilustreaza importanta reducerii consumului de cofeina in timpul sarcinii. Din acest motiv, ceaiurile bogate in cofeina trebuie evitate in timpul sarcinii, adica toate tipurile de ceai verde sau negru.

Citeste aici si despre alimente banale care trebuie evitate in timpul sarcinii.

Dar nu numai cofeina este nociva. Exista ceaiuri si plante care trebuie evitate in timpul sarcinii din cauza riscului de reactii adverse. Acestea sunt:

  • Sunatoare
  • Don Quai
  • Ginseng
  • Coada soricelului
  • Busuiocul cerbilor (cunoscut pentru riscul de avort spontan)
  • Lemn dulce

Ai observat ca ceaiul verde este pe lista de restrictii. Acest lucru se datoreaza faptului ca exista inca unele discutii cu privire la modul in care ceaiul verde afecteaza femeile gravide.

Ceaiul verde contine cantitati mari de cofeina si se spune ca duce la reducerea absorbtiei de acid folic. Deci, daca esti dependenta de ceai verde, limiteaza-te la maxim o ceasca pe zi si incearca sa gasesti un ceai verde fara cofeina.

Ceaiul de musetel este bun, atata timp cat nu ai un istoric de febra fanului.

Incearca sa bei numai ceaiuri considerate a fi sigure si daca tii neaparat sa bei un anumit tip de ceai, intreaba-ti medicul sau specialistul in fitoterapie.  

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!