In timpul sarcinii este foarte probabil ca vei citi tot ce iti cade sub ochi despre sarcina (de la primele simptome, la cum se va desfasura nasterea), ca sa fii pregatita pentru tot ceea ce va urma. Desi medicul este cea mai sigura si mai de incredere sursa de informatii, nu te opreste nimic sa cauti informatii si in alta parte. Danielle Bessett, profesor asistent de sociologie la Universitatea din Cincinnati a descoperit care este comportamentul tipic de informare a femeilor gravide.
Desi medicii le ofera o abundenta de informatii pacientelor, se pare ca media este de fapt cea care le influenteaza pe viitoarele mame. Un studiu care a luat in calcul un grup de femei insarcinate din New York intre 2003 si 2006 a aflat ca femeile trag concluzii in legatura cu cele noua luni de sarcina bazandu-se pe o varietate de surse. Show-uri de televiziune, reclame si alte descrieri fictionale ale femilor gravide schimba deseori perspectiva femeilor in ceea ce priveste aceasta perioada din viata.
Bessett a observat ca femeile insarcinate care nu simt ca experimenteaza aceleasi simptome de sarcina ca femeile de la televizor incep sa se simta confuze. Studiul subliniaza faptul ca femeile trebuie sa comunice mai pe larg cu medicii lor in timpul sarcinii si sa se bazeze mai putin pe mituri si descrierile din mass media.
Ce faci cand afli ca ai ramas insarcinata?
Daca treci printr-o sarcina pentru prima data in viata, vei avea cateva intrebari pentru doctorul tau despre cum poti verifica ca bebelusul din burtica ta este sanatos. Practic, trebuie sa urmezi cativa pasi prin care sa te asiguri ca sarcina progreseaza normal.
Mai intai, intalneste-te cu doctorul pentru a-i spune despre sarcina si ca sa iti spuna cum iti va influenta sarcina viata in urmatoarele noua luni si cum trebuie sa procedezi. Cel mai probabil va trebui sa iti modifici usor modul de alimentatie si nivelul de activitate fizica pentru a-i putea oferi cele mai bune conditii bebelusului.
Dupa acees trebuie sa ramai in contact permanent cu medicul tau, precum si cu spitalul unde vei naste. Si nu ezita sa ii pui medicului orice intrebari care pot aparea pe parcurs. Nu te baza pe televizor sau pe internet pentru sfaturi in probleme de sanatate care ar putea fi cruciale pentru bebelusul tau.
Este bine si util sa afli cat mai multe despre sarcina si despre modul in care se dezvolta bebelusul. Sunt probabil multe informatii pe care medicul nu ti le va da din lipsa de timp, insa trebuie sa stii ca informatiile importante iti vor fi transmise de el cu certitudine. In rest, nu te opreste nimic sa citesti zeci de articole pe internet dar atentie, nu le lua ca litera de lege si nu le lasa sa se substituie sfatului medicului.
Cand ai un simptom, lasa jena deoparte si suna-ti medicul. Este mai bine sa te linisteasca la telefon sau sa te cheme pentru un control suplimentar decat sa pierzi timp pretios cautand pe forumuri obscure din internet fel de fel de probleme si solutii.