Sari la conținut

Alaptarea in sarcina

Ai ramas gravida desi il mai alaptezi pe bebe? Nu te grabi sa-l intarci, exista suficienta mancare pentru toata lumea.

 

Daca ai ramas gravida in timp ce alaptezi nu inseamna ca trebuie sa-l intarci pe bebe de afara de teama ca cel dinauntru n-are ce manca. Daca nici nu inseamna ca trebuie sa mananci tu cat pentru trei. Gandeste-te la sarmanele femei din tarile subdezvoltate pentru care singura metoda contraceptiva dupa nastere este alaptatul, care raman adesea insarcinate inainte sa-si fi intarcat copilul mic si care duc la bun sfarsit aceste sarcini solicitante din punct de vedere nutritional. In mod sigur, ele insele au de suferit in urma acestor episoade, insa copilul alaptat si cel din burtica primesc nutrientii de care au nevoie. Iar alimentatia lor nici nu poate suferi comparatie cu a noastra; unde mai pui ca, odata ce ti-ai informat obstetricianul despre noua ta situatie, iti va recomanda suplimente de vitamine si minerale care sa asigure un aport necesar tuturor fiintelor implicate in acest frumos proces.

 

Intrebari despre alaptatul in sarcina

Te sperie greturile matinale aduse de noua sarcina si crezi ca ti-ai varsat si ultima urma de vitamina din organism? Nici vorba. Metabolismul tau o sa intre intr-un fel de sistem „turbo” (probabil vei pierde cateva kilograme in contul asta) ca sa acceseze cele mai ascunse surse de nutrienti din organism si sa hraneasca pe toata lumea.

Insa, odata ce perioada aceasta a trecut, ai grija sa revii la un regim alimentar sanatos. In functie de varsta bebelusului pe care-l alaptezi, vei avea nevoie de un numar de calorii extra pe zi:

  • 650, daca bebe este hranit exclusiv cu lapte matern (adica are pana in sase luni);
     
  • 500, daca bebe a inceput diversificarea si consuma alimente solide.

La acest numar de calorii extra pe zi se vor adauga alte 350 in al doilea trimestru de sarcina si, respectiv, 450 in al treilea trimestru de sarcina.

 

Te sperie contractiile uterine provocate de alaptat? N-au de ce, nu sunt atat de puternice incat sa declanseze nasterea. Nu afecteaza fatul si nici nu aduc un risc de avort spontan. Cantitatea de oxitocina secretata de organism in timpul alaptarii nu este suficienta pentru deschiderea colului atunci cand acesta nu este pregatit. Intarcarea este recomandata in trimestrul al treilea numai daca medicul te-a sfatuit sa renunti la sex (orgasmul provoaca tot secretie de oxitocina) din cauza riscului de nastere prematura.

 

Crezi ca laptele isi schimba consistenta din cauza sarcinii? Intr-adevar, o mica parte din hormonii de sarcina trec in lapte, dar nu reprezinta niciun pericol pentru bebe alaptat. Cantitatea de lapte poate scadea un pic in lunile patru si cinci; apoi, gustul laptelui se modifica usor, dat fiind ca secretia incepe sa se transforme in colostru, de care noul bebelus va avea mare nevoie. Acesta poate fi momentul in care bebe alaptat sa se intarce singur, daca este nemultumit de schimbare.

 


Sursa foto: doublethink.us.com

 

Te intrebi pana cand il vei alapta pe bebe mare? Multe gravide alapteaza cu succes pana la nastere si, ulterior, practica alaptarea in tandem, adica isi hranesc natural ambii copii. In afara de multiplele beneficii pentru acestia, alaptarea in tandem are si unul major pentru mama: scade considerabil riscul de mastita fata de cazul in care alaptarea se face cu un singur copil. Daca simti ca aceasta practica nu ti se potriveste si vrei sa te concentrezi pe alaptarea nou-nascutului, ar fi bine sa-l intarci pe cel mare inainte de nastere, ca sa nu se simta complet lasat pe dinafara cu atatea schimbari care vor surveni in viata lui dupa.

 

Crezi ca alaptatul in sarcina va fi inconfortabil? Poate fi, mai ales in trimestrul al treilea cand oboseala te va cotropi, burta destul de mare va sta in drum copilului alaptat, iar sfarcurile pot deveni dureroase (cam trei sferturi din gravidele care alapteaza experimenteaza asta).

 

Sursa foto articol: codenamemama.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!