Sari la conținut

Alcoolul, tutunul, cofeina, indulcitorii si sarcina

Obisnuintele sunt extrem de greu de combatut si atunci te tot pacalesti - o tigara nu se simte, un pahar de alcool nu conteaza, doua cesti de cafea pe zi sunt o nimica toata. Mai jos va vom spune care este de fapt efectul lor.
 

Alcoolul si sarcina

 
Alcoolul ajunge in sangele fatului aproape in aceeasi concentratie ca cel din sangele mamei; orice inghititura de alcool a mamei este impartita cu propriul ei copil. Copilului ii ia insa de doua ori mai mult sa-l elimine din organism, astfel ca fatul poate fi la un pas de moarte, in timp ce mama doar "se simte bine".
 
Sindromul alcoolului la fat este comparabil cu o mahmureala care tine toata viata. Copiii nascuti cu acest sindrom sunt subdezvoltati, de obicei au deficiente mintale si multiple malformatii; rata mortalitatii este foarte ridicata. Mai tarziu vor avea mari greutati in invatarea din experienta.
 
 
 

Indulcitori artificiali

 
Unii inlocuitori de zahar dau o rata marita de cancer. Exista o varietate larga de produse care nu contin indulcitori artificiali cum ar fi dulceturile si jeleurile, prajiturile si briosele, inghetatele si serbeturile.
 
Trebuie evitate produsele care contin faini rafinate, grasimi sau chimicale dupa cum arata testele efectuate pe animale. Alti inlocuitori nu au parut sa aiba o influenta nociva sporita in timpul sarcinii. Este preferabil ca acesti indulcitori sa fie consumati in cantitate redusa.
 
Pe perioada sarcinii cel mai bun indulcitor sunt fructele bogate in vitamine si sucurile de fructe. nu afecteaza fatul daca este consumata cu moderatie (mai putin de trei cesti de cafea in 24 de ore).
 

Cafeina

 
Nu s-a demonstrat ca ar exista o legatura directa intre cafeina si probleme de sanatate ale fatului. Totusi, ar putea exista un motiv pentru renuntarea la consumatul cafelei pe timpul sarcinii: cofeina are un efect diuretic ce elimina fluidele si calciul din organism, amandoua fiind vitale pentru sanatatea mamei si a fatului. Cafeaua si ceaiul, in special cand sunt consumate cu frisca sau zahar, dau senzatia de satietate si scad apetitul pentru alimentele esentiale. Orice tip de Coca - Cola, pe langa faptul ca taie pofta de mancare, poate contine substante chimice nocive.
 
Cofeina favorizeaza aparitia starilor oscilante prezente in mod natural intr-o sarcina si are legatura cu toate celelalte lucruri importante pentru o femeie gravida. S-a sugerat de asemenea ca orice consum de cofeina din timpul sarcinii poate duce la aparitia diabetului la copil datorita influentei pe care cofeina o are asupra formarii celulelor pancreatice si, mai tarziu, asupra crearii insulinei de catre acesta. ca este indicat sa fie inlaturat consumul de alcool in timpul sarcinii.
 

Fumatul

 
Fumatul, in special din cea de-a patra luna de sarcina poate ridica factorul de risc in aparitia nenumaratelor complicatii. Tutunul este unul dintre principalele cauze in problemele survenite in timpul sarcinii. Unele dintre acestea sunt sangerarile la nivelul vaginului, avorturile, dezvoltarea anormala a placentei si dezlipirea prematura a acesteia, membre rupte, nastere prematura. Copiii nascuti din mame fumatoare sufera mai des de apnee (discontinuitate in respiratie) si sufera de doua ori mai des de sindromul mortii subite infantile. Acesti copii pot avea afectiuni fizice si psihice de durata sau pot fi hiperactivi. Ei sunt mult mai supusi afectiunilor respiratorii, nu cresc in inaltime ca ceilalti copii si pot avea probleme la scoala.
 
Cand mama fumeaza copilul este inchis intr-un uter plin de fum. Bataile inimii se accelereaza din cauza lipsei de oxigen, neavand posibilitatea sa se dezvolte normal. Studiile demonstreaza ca femeile care renunta la fumat inainte sau in primele stadii ale sarcinii pot reduce riscul afectarii fatului.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!