Sari la conținut

Alimentația în timpul sarcinii gemelare

Tocmai ai aflat că în pântecele tale bat două inimioare? Felicitări! Însă pe cât de incitantă este o sarcină gemelară pe atât de precaută trebuie să fii și tu. Mai ales în ce privește alimentația, pentru că ar trebui să mănânci nu de două ori mai mult, ci de două ori mai corect.

Dacă medicii și nutriționiștii recomandă viitoarelor mămici care așteaptă un copil să nu “mănânce pentru doi”, pe motivul că sunt două persoane, cu atât mai puțin pentru… trei! Pentru că o sarcină gemelară nu înseamnă cantitate dublă de mâncare. Ar trebui să mănânci nu de două ori mai mult, ci de două ori mai corect. De altfel, greutatea maximă considerată acceptată pe care o poate lua o gravidă este de până la 18 kilograme.

Prin urmare, regimul alimentar al unei femei însărcinate cu gemeni trebuie să sufere modificări corespunzătoare calitative și cantitative pentru a asigura acoperirea cheltuielilor energetice și de nutriție în beneficiul atât al mamei cât și al feților.

Ce trebuie să mânânce o femeie însărcinată cu gemeni?

Una dintre cele mai importante surse de energie este dată de carbohidrați, de preferat cei integrali. Pâine, paste, orez, miere și fructe. Toate, însă, consumate în cantități moderate.

În ce privește lipidele, sunt de preferat grăsimile vegetale. De exemplu, este recomandat uleiul de măsline extravirgin pentru condimentare, limitând cât mai mult grăsimile de origine animală: untul, smântâna, sosurile, brânzeturile. De ce? Pentru că pot agrava arsurile gastrice provocate de reflexul gastro-esofagian al sucurilor acide, foarte frecvent în cazul sarcinilor gemelare, din cauza presiunii exercitate de placente și feți asupra pereților stomacului.

►Citește și 7 gustări sănătoase pentru viitoarele mămici

Grăsimile de pește (Omega 3) reprezintă singura excepție, pentru că exercită o acțiune trofică indispensabilă pentru dezvoltarea corespunzătoare a sistemului nervos al copilului.

De asemenea, în cazul proteinelor de mare importanță pentru formarea noilor țesuturi (ale bebelușilor și ale mamei), nutriționiștii recomandă un surplus de 6 grame pe zi, adică un ou sau aproximativ 30 de grame de carne și 40 de grame de pește în plus pe zi.

Bineînțeles, și necesarul general de vitamine este unul mai ridicat. Acidul folic sau vitamina B9 este în mod special una din cele mai deficitare vitamine în timpul sarcinii. Lipsa acidului folic pe perioada sarcinii poate produce astenie, oboseală, depresie, anemie, edeme de gestoză, desprinderea precoce a placentei, prematuritate, creșterea încetinită a feților, apariția bolilor congenitale.

Fierul trebuie suplimentat în perioada sarcinii pentru a rezervele materne în vederea pierderii mari în momentul nașterii. Suplimentele de fier sunt indispensabile chiar de la începutul sarcinii dacă mama are anemie sideropenică, iar administrarea acestora trebuie continuată încă 2-3 luni după naștere pentru a reface rezervele epuizate în timpul nașterii.

O altă substanță minerală importantă în timpul sarcinii este iodul. O carență de iod acută și necorectată poate determina imposibilitatea ducerii până la termen a sarcinii. În plus, poate cauza, printre altele, malformații grave feților.

Cele 10 reguli de alimetație pe care trebuie să le respecți dacă ești însărcinată cu gemeni:

1. Consumă cel puțin 2 litri de apă pe zi.
2. Nu folosi îndulcitori.
3. Nu consuma băuturi alcoolice (inclusiv vin și bere). Nu consuma cafea și nu fuma!
4. Limitează consumul de sare.
5. Sport, activități fizice, în fiecare zi, dacă nu există contraindicații.
6. Evită alimentele bogate în zaharuri simple precum bomboanele, caramelele, diversele dulciuri, inclusiv băuturile răcoritoare. Limitează consumul de prăjeli.
7. Consumă zilnic cel puțin două porții de lapte parțial degresat și / sau produse lactate derivate. De preferat iaurtul, nu exagera cu brânzeturile.
8. Mănâncă în fiecare zi 5 porții de fructe și / sau legume.
9. Consumă proteine la fiecare masă, alterând între carne albă și roșie, pește, ouă, brânzeturi, fără a uita de leguminoase.
10. Fierbe bine alimentele. Fructele și legumele trebuie spălate foarte bine înainte de ale pregăti.

Sursa: WebMED; “Voiam un copil... și m-am trezit cu doi!”, de Sabrina Losso și Anna Palermo

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!