Sari la conținut

Alimentatia poate infuenta ADN-ul fatului

Un nou studiu publicat intr-un jurnal de medicina arata ca dieta pe care o adopta o femeie in timp ce este gravida poate avea repercusiuni asupra ADN-ului fatului. Mai mult decat atat se pare ca femeile ce au o dieta dezechilibrata vor avea un nou-nascut cu sanse mai mari de a ajunge obez la maturitate. Se presupune ca un fat incearca sa prezica exact conditiile mediului in care se va naste si trai, astfel incat isi va schimba si adapta ADN-ul in functie de hrana primita.

Studiile pe animale arata ca dieta schimba functiile genelor (cunoscute si sub numele de modificari epigenetice). Cercetatorii au luat mostre din cordonul ombilical si au cautat markeri ai acestor modificari. Acestia au aratat ca femeile care au avut o dieta bogata in carbohidrati (zahar, amidon) dadeau nastere unor copii ce riscau sa devina obezi in jurul varstei de 6-9 ani.

Diagnosticarea bolilor genetice in timpul sarcinii

Profesorul Keith Godfrey, de la Universitatea din Southampton, spune ca acest lucru este cu atat mai surprinzator cu cat nu conta ce greutate avea mama. Acesti markeri sunt responsabili de o treime din diferenta grasimii pe care o are un copil supraponderal fata de unul normal ponderal.

Schimbarile au fost descoperite la nivelul genei RXRA, care recepteaza vitamina A, aceasta fiind implicata in procesarea grasimii. Cercetatorii sunt de parere ca orice femeie gravida trebuie sa ceara ajutorul unui nutritionist pentru a fi sigura ca ii asigura cea mai buna alimentatie copilului caruia ii va da nastere.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!