Fierul este esential pentru o buna dezvoltare a fatului. In timpul sarcinii ca urmare a cresterii volumului de sange, riscul anemiei materne si implicit a unor carente nutritionale la care fatul poate sa fie supus sunt mari.
Dar problema poate sa fie foarte usor prevenita cu o alimentatie echilibrata si sanatoasa.Iata care sunt cele mai bune si usor asimilabile alimente bogate in fier pe care femeia insarcinata le poate consuma fara griji in timpul sarcinii.
Semintele de floarea soarelui
Seminte de dovleac
Semintele de susan
Melasa neagra
Cerealele integrale
Galbenusul de ou
Carnea rosie
Cartofii
Spanacul
Stafidele
Cap de lista sunt semintele de floarea soarelui si dovleac crude. Bune sunt si semintele de susan si melasa neagra. Toate cotin mult fier pe care organismul il asimileaza usor.
Cerealele integrale si fulgii din cereale integrale, fara zahar sunt cea mai buna gustrae de care poti beneficia dimineata. Contin fier si calciu.
Galbenusul de ou este si el pe lista alimentelor pe care trebuie sa le incluzi in dieta. Consuma oua fierte. Un galbenus pe zi este ideal pentru ca aduce fier si vitamina D.
Carnea rosie trebuie sa faca parte din dieta femilor insarcinate pentru doua motive importante: contine proteine de foarte buna calitate si fier usor si complet asimilabil. O portie de carne rosie pe saptamana este suficienta.
Pe lista alimentelor pe care o femeie insarcinata trebuie sa le consume se numara si cartofii. Una, doua portii pe saptamana sunt ideale atat pentru fierul din acesta cat si pentru aportul foarte bun de potasiu si magneziu, in proportie foarte buna cu vitamina C.
Spanacul si frunzele verzi desi nu contin cantitati foarte mari de fier, acesta este foarte bine asimilat, iar aceste alimente aduc si alti nutrienti foarte pretiosi pentru buna alimentatie a femilor insarcinate.
Stafidele sunt o gustare perfecta pentru femeile insarcinate. Sunt o foarte buna sursa de fier si potoloesc bine senzatia de foame, in plus satisfac nevoiea de dulce.
Un truc: nu uita ca vitamina C combinata cu alimentele bogate in fier contribuie foarte bine la asimilarea acestuia din urma.