Sari la conținut

Alimente ideale pentru gravidele vegetariene

E greu sa-ti faci necesarul de vitamine si minerale in timpul sarcinii fara produse de origine animala in meniu. Dar nu imposibil. Iar cu alimentele potrivite poti reusi.

 

Cunosc personal vreo trei nutritionisti care nu recomanda vegetarianismul ca stil de viata in general, cu atat mai mult in sarcina. Dar fiecare cu alegerile si socotelile sale. De asemenea, nu pot concepe ca o femeie insarcinata ar face rau cu buna stiinta fatului din burtica, astfel incat merg pe mana lor si le accept acest stil de viata. Si, pentru ca suntem aici ca sa ajutam gravidele fara discriminare, iata cateva sugestii de alimente pline de substante nutritive, atat de necesare pentru mama si fat:


Sursa foto: wikipedia.org

Kale – un fel de varza salbatica. Este plina de vitaminele A, C si K, este o sursa buna de calciu, contine si antioxidanti din plin – ca sa sustina sistemul imunitar al femeii, slabit de sarcina – are si o cantitate considerabila de fibre – care ajuta tranzitul intestinal si previne constipatia (atat de frecventa in aceasta perioada). Poti s-o rumenesti un pic intr-o tigaie cu ulei de masline si usturoi aurit, poti s-o faci sos pesto pentru alte preparate.

 


Sursa foto: parade.condenast.com

Leguminoase (fasole, linte, naut, mazare). Iti ofera proteine din plin, fibre si multe substante nutritive: vitamine din grupul B (si, mai ales, folati), magneziu, fier, potasiu. De fapt, au o cantitate atat de mare de proteine vegetale, incat Societatea Americana impotriva Cancerului a recomandat americanilor sa aleaga, cat mai des posibil, legumele-boabe in locul carnii. De exemplu, o ceasca cu linte contine 17 grame de proteine si numai 0,75 grame de grasime! Ca sa n-ai probleme cu balonarea si nici sa nu stai o vesnicie pazindu-le la fiert, lasa-le la inmuiat peste noapte si gateste-le a doua zi. Vei observa imediat diferenta.

 


Sursa foto: cravebits.com

Avocado. Numai un singur fruct contine aproximativ 3 grame de proteine, o cantitate consistenta de amino-acizi si grasimi nesaturate – care iti dau energie si iti fac pielea sa straluceasca. Acest aliment iti ofera aproape 20 de substante nutritive, printre care fibre, potasiu, vitamina E, vitaminele din grupul B si acid folic. De asemenea, actioneaza precum un catalizator pentru procesul de absorbtie a nutrentilor solubili in grasime (precum luteina, alfa si beta-carotenul).

 


Sursa foto: huffingtonpost.com

Cereale integrale. Sunt pline de fibre si de carbohidrati cu eliberare lenta – te mentin satula si energica un timp indelungat. In plus, ajuta la prevenirea instalarii diabetului gestational. In plus, proteinele din acestea se combina cu proteinele din legume, formand proteine complete – de care vegetarienii duc atat de mare lipsa!

 


Sursa foto: lifehack.org

Fructe de padure. Au un mare avantaj fata de fructe, in general: nu te expun riscului de instalare a diabetului gestational, dat fiind ca au un indice glicemic destul de scazut. In schimb, sunt o comoara de vitamine si antioxidanti. Ai grija, totusi, sa nu consumi mai mult de doua cesti pe zi, pe cat posibil, de sezon. Iar pentru lunile friguroase, cand cu greu vei mai gasi fructe de padure proaspete, ti le recomand pe cele deshidratate, NU confiate!

 


Sursa foto: myhealingkitchen.com

Nuci (nuci, caju, migdale, pecan, macadamia, fistic, alune de padure etc.). Nu exista gustare mai potrivita pentru o femeie gravida: sunt usor de consumat oriunde, sunt foarte sanatoase, sunt pline de proteine, grasimi bune si fibre. Bineinteles, este de dorit sa le cumperi crude sau prajite uscat, fara sare.

 



Sursa foto: expertbeacon.com

Ulei de cocos. Este grozav pentru gatit, cat si pentru uns pe paine si presarat cu scortisoara, de exemplu. Sau pentru ingrijit pielea tot mai solicitata de pe burtica, pentru prevenirea vergeturilor. Totusi, obtii din uleiul de cocos cele mai multe beneficii daca il incluzi in alimentatie, dat fiind ca este purtatorul unui acid gras esential foarte important pentru organism: acidul lauric, ce are proprietati antivirale (poate preveni instalarea unui episod de candida, de exemplu) si sustine sistemul imunitar.

 

Sursa foto articol: healthywomen.org

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!