Sari la conținut

Am diabet si vreau sa am un copil!

Femeile gravide care au diabet inainte de a ramane insarcinate reprezinta o categorie de gravide cu probleme speciale de sanatate. In plus fata de noile cerinte ale sarcinii, femeile cu diabet zaharat trebuie sa monitorizeze cu atentie si sa controleze constant nivelul de zahar din sange si sa isi ia in continuare medicamente pentru diabet.

Daca ai diabet zaharat si vrei sa ramai insarcinata, exista o serie de lucruri pe care le poti face pentru a reduce riscurile pentru tine si copilul tau.

Pregatirea sarcinii cu diabet

Intalnirea cu medicul inainte de a ramane insarcinata este foarte importanta pentru a asigura o sarcina sanatoasa. Medicul te poate ajuta sa stabilesti daca diabetul zaharat este controlat destul de bine astfel incat sa nu mai folosesti metode de contraceptie. Un test de sange numit testul hemoglobina glicozilata (HbA1c) poate evalua cat de bine a fost controlat diabetul in ultimele opt pana la 12 saptamani.

Exista si alte teste medicale care pot ajuta la monitorizarea diabetului si a starii de sanatate pentru a preveni complicatiile din timpul sarcinii. Medicul iti poate recomanda teste care includ:

  • Un sumar de urina pentru a detecta eventualele complicatii renale diabetice
  • Teste de sange pentru masurarea colesterolului si a trigliceridelor
  • Examen de ochi pentru a detecta boli comune la diabetici, cum ar fi glaucomul, cataracta si retinopatia
  • Electrocardiograma
  • Teste de sange pentru functiile renala si hepatica
  • Examen pentru picior diabetic

O intalnire de consiliere pre-conceptie cu medicul este un alt pas important in pregatirea pentru sarcina. Consilierea inainte de conceptie ajuta la educarea femeilor, astfel incat acestea pot fi pregatite din punct de vedere fizic si emotional pentru sarcina.

Sarcina cu diabet și importanta controlului zaharului din sange

Un control bun al zaharului din sange este important inainte de a ramane insarcinata, deoarece multe femei nici macar nu știu ca sunt gravide pana cand copilul are deja doua pana la patru saptamani. Nivelul ridicat de zahar din sange la inceputul sarcinii (inainte de 13 saptamani) poate provoca malformatii congenitale. De asemenea, poate creste riscul de avort spontan și complicatii legate de diabet .

Un bun control al zaharului din sange inseamna mentinerea glicemiei in intervalul ideal (70 pana la 100 mg / dl inainte de masa , mai mic de 120 mg / dL doua ore dupa masa, și 100-140 mg/ dL inainte de gustarea inainte de culcare) , precum și mese echilibrate, exercitii fizice  și medicamente pentru diabetul zaharat .

Cum poate afecta diabetul copilul

O problema comuna in randul nou-nascutilor femeilor gravide cu diabet zaharat este o afectiune numita "macrosomie" care inseamna "corp mare". Cu alte cuvinte, copiii femeilor cu diabet zaharat pot fi considerabil mai mari decat altii.

Acest lucru se intampla deoarece multi dintre acesti copii primesc prea mult zahar prin intermediul placentei, pentru ca mamele lor au un nivel ridicat de zahar din sange. Pancreasul copilului simte un nivel ridicat de zahar si produce mai multa insulina intr-o incercare de a folosi tot zaharul suplimentar. Zaharul suplimentar este transformat in grasime, ceea ce duce la formarea unui copil mare.

Uneori, copilul este prea mare pentru a fi livrat vaginal și devine necesara operatia de cezariana. Medicul tau va monitoriza indeaproape marimea copilului și va stabili cel mai bun plan de nastere.

Daca ai un nivel ridicat de zahar in sange in mod constant in timpul sarcinii (in special in cele 24 de ore inainte de nastere), copilul poate avea un nivel periculos de mic de zahar in sange imediat dupa nastere. Acest lucru se datoreaza faptului ca copilul are un nivel ridicat de insulina pentru a utiliza zaharurile suplimentare, iar in momentul in care acea sursa de zahar este brusc indepartata, nivelul sau de zahar din sange va scadea rapid. Astfel, multe spitale monitorizeaza atent copiii nascuti din mame cu diabet zaharat timp de cateva ore dupa naștere. In cazul in care nivelurile de zahar din sangele bebelusului sunt mici, copilului ii va fi administrata glucoza intravenos. Copilul tau poate avea si niveluri dezechilibrate de calciu și magneziu, care pot fi corectate cu medicamente .

Utilizarea medicamentelor de diabet in timpul sarcinii

Daca iei insulina pentru a controla diabetul, medicul iti va spune cum sa se adaptezi medicatia la sarcina. In general, organismul va avea nevoie de mai multa insulina in timpul sarcinii, in special in ultimele trei luni.

Daca iei medicamente pe cale orala pentru a controla diabetul, medicul poate schimba medicatia cu insulina in timpul sarcinii, deoarece siguranta de utilizare a anumitor medicamente pe cale orala nu poate fi cunoscuta și/sau un control mai bun al zaharului poate fi realizat cu insulina.

Diabetul și dieta de sarcina

In timpul sarcinii, tu și medicul ar trebui sa lucrati impreuna pentru a ajustarea modului tau de alimentatie. Schimbarea dietei tale pentru diabet te va ajuta sa eviti problemele date de un nivel ridicat sau scazut de zahar din sange. Planul tau de alimentatie va fi ajustat si pentru a include mai multe calorii pentru copilul tau in creștere .

Voi putea livra copilul la termen?

Femeile cu diabet zaharat usor sau care este foarte bine controlat duc de multe ori copilul lor la termen, fara nici o problema. Cu toate acestea, multi medici prefera sa planifice o nastere putin mai timpurie de obicei, in jurul a 38-39 de saptamani.

Controlul glicemiei in timpul travaliului și nașterii

Controlul glicemiei ramane important, chiar si in timpul travaliului, care poate fi un moment stresant pentru mama și copil. Daca ai luat insulina in timpul sarcinii, iti va fi administrata prin injectare atunci cand incepe travaliul. Necesarul de insulina scade de multe ori rapid imediat dupa naștere.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!