Sari la conținut

Analize pentru trombofilie in sarcina

Trombofilia este o considerata a fi acum o boala comuna de care sufera gravidele moderne. Si asta nu de multa vreme, cu cam de 5 ani de zile. Te-ai putea intreba desigur ce se intampla, de ce peste tot prin jur mai auzi ca cineva are probleme cu trombofilia in sarcina. Si adevarul este destul de trist: nu este in niciun caz vorba despre o boala moderna, ci despre o boala care are numai de putini ani o modalitate mai usoara de a fi depistata.

Trebuie sa faci analize pentru trombofilie?

Numai cu putin timp in urma analizele pentru trombofilie erau foarte scumpe si nu se faceau in tara, probele de sange recoltate fiind trimise la laboratoare in strainatate. Din aceasta cauza se astepta ca o femeie sa treaca prin 3 avorturi spontane succesive inainte de a se cere efectuarea acestor analize si urmarea unui tratament. Trebuie spus ca daca aceasta boala este depistata la timp sansele de a duce sarcina pana la capat cresc considerabil, mai ales daca ai un doctor cu experienta in urmarirea unei sarcini cu astfel de probleme. 

Acum analizele pentru trombofilie pot fi efectuate la mai multe clinici private din tara. Ele sunt, in continuare, printre cele mai scumpe analize care pot fi efectuate in timpul sarcinii. Din aceasta cauza nu sunt cuprinse in pachetul standard de analize care se cer la inceputul unei sarcini. Forumurile abunda de comentarii ale femeilor care considera ca a fost o adevarata minune ca li s-a spus la timp sa faca aceasta analiza

'... eu am descoperit la 7-8 sapt de sarcina ca am factorul V Leiden, am fost la 2 hematologi (Dr Avram si Dr Uscatescu), mi-au explicat amandoua ce am si ce trebuie sa fac in timpul si dupa sarcina (printre care sa fac sport, sa nu fumez, sa mananc sanatos, sa ma hidratez suficient) si am mers lunar la analize la Fundeni pentru a sti exact ce tratament e bun pentru mine.

Eu am luat Aspenter pana in luna 6 iar dupa am facut injectii cu Innohep. Eu sunt norocoasa ca am descoperit la timp trombofilia si ca acum am un pui mic cu ochii albastri de 7 luni.
Sper din tot sufletul sa afle cat mai multe femei de aceasta boala. Probabil cel mai important este alegerea doctorului ginecolog care iti poate salva copilul sau nu. Eu am fost la un doctor care a considerat ca trebuie sa imi fac testele genetice de trombofilie in urma unei ecografii unde aparea ca se dezvoltasera mici trombi pe placenta (in sapt 7-8). Dupa ce am avut confirmarea testelor de sange, am inceput sa caut un doctor cu care sa pot naste, deoarece doctorul meu era batran si isi incheiase contracul cu spitalul unde lucrase cu 1 an inainte. Am fost la 7-8 doctori si m-am ingrozit peste ce am dat. Am fost chiar la un doctor renumit de la Polizu care imi tot repeta ca nu am trombofilie pentru ca nu am pierdut nici o sarcina, aceasta fiind confirmarea de care dansul avea nevoie pentru a diagnostica boala. Am incercat in zadar sa ii explic ca aveam deja confirmarea testelor genetice plus ca eram deja luata in evidenta de 2 dr. hematologi (probabil cei mai buni din tara pe trombofilie in sarcina). Am gasit doctorita cu care am si nascut pana la urma abia in luna a 7-a. A fost totul bine si mi-a dat incredere sa mai incerc o sarcina viitoare.
Aveti incredere mamici. Cititi cat puteti, vorbiti cu mamici din jurul vostru, consultati 2 doctori daca este posibil si totul va fi bine.' De aici
 

Semne care sugereaza ar fi nevoie de o analiza de sange pentru trombofilie:

- pierderi de sarcina la varste mici ale sarcinii; dar si antecedente de pierderi de sarcini in familie
- probleme de sanatate in familie precum infarctul, accidente cerebrale
- femeile care au varice sau tromboze venoase profunde
 
In alte cazuri pot fi manifestari ale sarcinii care sa traga un semnal de alarma
- restrictii de crestere intrauterina a fatului
- imbatranirea placentei
- aparitia de hematoame
- dezlipiri de placenta
- placenta previa
- preemclampsie.
 
Trebuie atras atentia ca oricare dintre aceste semne poate sa indice insa si o alta afectiune, nu numai trombofilia, multi medici considerand ca acum exista tendinta de a pune mult prea multe nereguli pe seama trombofiliei. Asta inseamna pe de-o parte sa ceri analize costisitoare fara niciun rost si, pe de alta parte, sa dai si tratament in mod preventiv, administrand medicamente de care femeia gravida nu are nevoie cu adevarat.
 
'Decizia de a initia terapia cu anticoagulante este influentata de existenta unui trombembolism venos in antecedente, de severitatea trombofiliei genetice si de factori de risc aditionali.Pentru pacientele cu avorturi recurente nu se recomanda tratament anticoagulant de rutina. Oricum, daca medicul hematolog recomanda acest tratament, efectele lui trebuie monitorizate atent.' De aici
 
 

In ce constau analizeze pentru trombofilie

Aceste analize difera destul de mult, de aici si pretul variat pe care il veti gasi atunci cand cautati pe internet. Totul depinde de tipul de analize pe care il cere doctorul. Poate sa fie vorba despre doctorul ginecolog sau doctorul hematolog, acestia putand face o echipa in cazul unei situatii cu risc crescut.
 
Principalele mutatii care se urmaresc in analizele de trombofilie sunt:
Mutatia protrombinica G20210A ( factor II)
Mutatia factor V Leiden
Mutatia factor V HR2
Mutatiile MTHFR ( C677T si A1298C)
Mutatiile PAI ( 675 4G/5G si G844A)
Mutatia factor XIII Val34Leu
De aici
 
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!